НОВИНИ

Сам на върха: Бостън узакони своята титла №18 в НБА

"Келтите" сломиха съпротивата на Далас и ликуват с трофея "Лари О'Брайън" след 16-годишна пауза

бостън
Снимка: Boston Celtics/Twitter
bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 18.06.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Бостън Селтикс е новият властелин на НБА. Селекцията на Джо Мазула матира Далас Маверикс със 106:88 в петата финална среща, изиграна в „ТД Гардън“. „Келтите“ намериха пътя към двуцифрения аванс още през първото полувреме, а в хода на второто окончателно разбиха мечтите на баскетболистите на Джейсън Кид за обрат.

По този начин тимът от щата Масачузетс триумфира във финалната серия срещу тексасци с 4:1 победи и завоюва титлата за първи път от 2008 година насам. Златото е под №18 за Бостън, който отново се настани еднолично на върха по този показател и задмина големия си съперник в исторически план – Лос Анджелис Лейкърс, който във витрината си има 17 трофея на името на Лари О'Брайън. От своя страна Далас ще трябва да почака за първа титла след 2011 г., като за втори път в историята си не успя да стигне до нея.

Джру Холидей и Дерик Уайт се погрижиха домакините да ударят първи, за да се сдобият с едноличното водачество. Джош Грийн и Лука Дончич бяха в основата на събуждането от страна на гостите, но Джелйън Браун и Джейсън Тейтъм имаха какво да кажат по въпроса, като усилията на двамата доведоха до аванс от 10 точки за „келтите“ в края на встъпителния период.

Началото на следващата част също принадлежеше на тима от щата Масачузетс, който започна да се чувства все по-комфортно на паркета чрез Браун, Тейтъм и Холидей. Въпреки проблясъците на Дерик Джоунс – младши, Дончич и Грийн, искрата за обрат в лагера на тексасци бледнееше. Браун, Тейтъм и Холидей се възползваха по най-добрия начин, за да могат Селтикс да се приберат в съблекалнята при 67:46.

През второто полувреме домакините не намалиха оборотите и имаха противодействие срещу всеки опит за щурм на Маверикс, с което узакониха своята победа до финалната сирена.

Джейсън Тейтъм бе големият лидер в този мач за Бостън, отчитайки се с 31 точки, 8 борби и 11 асистенции. Джейлън Браун го последва с 21, 8 овладени под двата ринга топки и 6 завършващи подавания. Джру Холидей регистрира 15 точки и 11 овладени под двата ринга топки, Дерик Уайт финишира с 14 и 8 борби.

Лука Дончич отвърна за Далас с 28 точки, 12 борби и 5 асистенции. Кайри Ървинг завърши с 15 и 9 завършващи паса, Джош Грийн реализира 14, включително и 4 точни шута отвъд дъгата. Дерик Джоунс – младши наниза 10 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмокласници, явили се на втора дата на НВО, ще могат да участват в класирането за гимназиите
Седмокласници, явили се на втора дата на НВО, ще могат да участват в класирането за гимназиите
Ще тръгнат ли надолу цените на плодовете и зеленчуците?
Ще тръгнат ли надолу цените на плодовете и зеленчуците?