НОВИНИ

Само за 3 месеца: 3600 шофьори са засечени да карат пияни или дрогирани по пътищата

Николай Минков
от Николай Минков
19:21, 11.04.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Над 2400 души са шофирали пияни през първите три месеца на годината, а над 1200 – след употреба на наркотици. Това съобщи комисар Димитър Мичев от Главна дирекция "Национална полиция" в началото на кампанията "С бистър ум зад волана", организирана от Петролната и газова асоциация. Целта на инициативата е да даде възможност на водачите сами да се тестват за алкохол в бензиностанции. Успоредно с това КАТ започва проверки за пияни и дрогирани шофьори.

349 пътни инциденти през първото тримесечие са причинени от водачи карали пияни или дрогирани, при които са загинали 13 и са ранени 131 души.

"Установените през тримесечието случаи на управление на МПС след употреба на алкохол са с 5% повече, а след употреба на наркотични вещества са 68% повече", заяви комисар Димитър Мичев - началник на отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция".

Според двугодишно изследване на Държавната агенция по пътна безопасност, все повече българи безотговорно сядат зад волана след употреба на алкохол.

"Около 15600 водачи в България, във всеки един момент, в светлата част, тъмната част на денонощието, в работен ден, в извънработен ден, са готови да седнат зад волана, с наличие на алкохол в кръвта, по-висок от максимално допустимото и те го правят", каза Милен Марков - председател на ДА "Пътна безопасност".

"С бистър ум зад волана": Масови проверки на шофьорите за алкохол и наркотици

Целта на обявената днес кампания "С бистър ум зад волана" е да даде възможност на всеки водач сам да се тества безплатно за алкохол в някоя от бензиностанциите на Петролната и газова асоциация.

Снимки: БТА

Стационарни алкодрегери ще има в 40 - 50 бензиностанции в следващите месеци, а на останалите места ще можете да се тествате за алкохол с мобилни тестери.

Започва и широко мащабна полицейска проверка в предварително избрани 4 бензиностанции по време на Великденските празници и около абитуриентските балове за алкохол и наркотици, но и за неплатени глоби, застраховки и изправност на автомобила.

"Изразяваме по този начин гражданското възмущение всичко това, което се случва по пътищата. Зачестиха катастрофи със смъртни случаи при установени водачи след употреба на алкохол и наркотични вещества и т.н.", заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА.

Амбицията на петролната и газова асоциация е кампания "С бистър ум зад волана" да се провежда постоянно във все повече бензиностанции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да предоговаряме нови доставки на ваксини срещу COVID-19
Няма да предоговаряме нови доставки на ваксини срещу COVID-19
България разгроми Хърватия с 3:0 победи на „Били Джийн Кинг къп“
България разгроми Хърватия с 3:0 победи на „Били Джийн Кинг къп“