НОВИНИ

Съпартийците на Тръмп отхвърлиха идеята за отлагане на изборите

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:00, 31.07.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Лидерите на Републиканската партия отхвърлиха категорично вчерашния призив на американския президент за отлагане на изборите.

Доналд Тръмп даде за първи път такава идея. Той изтъкна опасения от измами при гласуването по пощата, на което се разчита във времето на пандемия. От Федералната избирателна комисия посочиха, че Тръмп няма правомощието да отложи президентските избори, които са насрочени за 3 ноември.

Макар да е ясно, че това е извън властта на Доналд Тръмп, коментарите по повод идеята му за отлагане на изборите още отекват във Вашингтон. Отхвърлиха я не само демократите, но и водачите на републиканците в двете камари на Конгреса.

"Не е имало случай в историята на страната - по време на войни, депресии и гражданската война - в който да не проведем планирани федерални избори навреме. Ще намерим начин да го направим и на 3-ти ноември", заяви водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Тръмп неведнъж е изричал неверни и подвеждащи твърдения за надеждността при гласуването по пощата, коментира Би Би Си. Сега той описа картина на хаос и грешки при изпращането на милиони бюлетини, за да заключи:

"Дали искам промяна на датата? Не, но не искам да видя опорочени избори. А те ще бъдат най-фалшифицираните в историята, ако стане това".

Реакциите сред избирателите са смесени и някои подкрепят президента.

"Гласуването е граждански дълг. Аз съм ветеран от армията и не си представям да го изпълня с лист хартия. Важно е да гласуваш лично", коментира избирател.

Призивът на Тръмп за отлагане на изборите идва в момент, когато данните за срив в американската икономика може да навредят още повече на падащия му рейтинг. Иначе в американската Конституция е записано, че денят за гласуване се определя от Конгреса. В три федерални закона той е посочен като "вторникът след първия понеделник на ноември". Самият Тръмп каза през април, че изборите няма да се отложат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вашингтон обмисля да изпрати военни у нас и в Румъния
Вашингтон обмисля да изпрати военни у нас и в Румъния
Спецпрокуратурата и прокуратурата в Италия работят по делото "Бобокови"
Спецпрокуратурата и прокуратурата в Италия работят по делото "Бобокови"