НОВИНИ

Сърбия иска да разположи свои полицаи в Косово

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:18, 11.12.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия ще поиска позволение от миротворците от НАТО да разположи сръбски войници и полицаи в Косово. Президентът Александър Вучич обяви, че ще отправи искането в писмо до командващия силите на НАТО, макар да смята, че едва ли има вероятност то да бъде одобрено. Изявлението беше направено след поредица от инциденти между косовските власти и сърбите, които са мнозинство в северните райони на Косово.

За пръв път Белград иска разполагане на войски в Косово, съгласно разпоредбите на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната от 1998-1999 година, когато НАТО се намеси срещу Сърбия в защита на Косово.

"Одобрихме текст, с който, съгласно резолюция 1244, отправяме искане към командващия силите на KFOR да позволи разполагането на служителите на армията и полицията на Република Сърбия на територията на Косово и Метохия. Решението на правителството ще бъде одобрено в понеделник или вторник", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

В резолюцията се казва, че Сърбия може да разположи до 1000 военни, полицаи и митнически служители в православни религиозни обекти, в райони със сръбско мнозинство и на гранични пунктове, ако това бъде одобрено от командващия мироопазващите сили на Алианса.

"Нямаме илюзии, че ще бъде прието. Ще намерят безброй причини, за да ни кажат, че не е необходимо и всичко е напълно под контрол. Разбира се, те нямат право да го направят. Ще продължаваме да търсим законни действия, от които Република Сърбия да се ръководи в бъдеще", допълни Александър Вучич.

По-рано през деня сърби блокираха основни пътища в северната част на Косово в знак на протест срещу ареста на бивш полицай от сръбски произход. Според полицията това е затруднило трафика и е наложило затварянето на два гранични пункта между Косово и Сърбия. Появиха се и съобщения за стрелба в близост до границата със Сърбия, но няма данни за пострадали.

Напрежението допълнително ескалира, след като президентът на Косово Вьоса Османи насрочи за 18 декември местни избори в тази част на Косово, населена предимно със сърби. Основната сръбска политическа партия заяви, че ще бойкотира вота. След задействането на блокадите Османи обяви, че изборите ще бъдат отложени за 23 април догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Янакиев се класира за финала на турнира в Малта
Димитър Янакиев се класира за финала на турнира в Малта
Протест в Етрополе с искане за справедливост на присъдите за смърт на пътя
Протест в Етрополе с искане за справедливост на присъдите за смърт на пътя