НОВИНИ

Сблъсъци между фенове и полиция в Лондон и Париж след двубоите в Катар

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:29, 11.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция и Мароко се класират на полуфиналите на Мондиала в Катар след драматични двубои с Англия и Португалия. Фенове на Мароко празнуваха бурно победата по целия свят. В Париж и Лондон се стигна до сблъсъци с полицията.

Фойерверки, но и засилено полицейско присъствие на Шанз Елизе в Париж. Близо 20 000 души се събраха на емблематичния булевард във френската столица след победата на Мароко с 1:0 срещу Португалия на четвъртфинала на Световното първенство по футбол в Катар. За първи път в историята африкански отбор достига до полуфинали.

Малко преди полунощ атмосферата рязко се промени. Вместо мароканци и присъединилите се към тях французи, празнуващи победите на своите отбори, пристигат облечени в спортни екипи младежи, които започват провокации.

Феновете замерват с пиротехнически средства силите на реда, които отговарят със сълзотворен газ. Скеле, използвано за ремонт на сграда, е срутено и разглобено на части, които са хвърляни по полицаите.

В Лондон също се стигна до напрежение. Британската полиция ескортира автобус, опитващ да си проправи път през тълпата, която хвърля предмети по него.

Движението в центъра на Лондон беше затруднено, наложи се затварянето на метростанция. Въпреки това празненствата като цяло тази нощ бяха мирни. Към мароканците в британската столица се присъединиха привърженици от Тунис и Алжир, както и палестинци. За англичаните остава разочарованието.

Така бяха попарени надеждите на Англия след 56 години да върне световната титла у дома, докато Франция получава шанс да я защити, след като стана световен шампион през 2018 година в Русия.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Международния ден на планините
Отбелязваме Международния ден на планините
Болницата в Силистра с апел за кръводаряване
Болницата в Силистра с апел за кръводаряване