НОВИНИ

Протест в Етрополе с искане за справедливост на присъдите за смърт на пътя

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:06, 11.12.2022
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

В Етрополе излизат на протест. Причината - отново разминаване в представите за справедливост на тези на съда и тези на пострадалите от войната на пътя.

Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на Александър Ковачев от 8 на 4 години затвор за смъртта на трима млади хора.

"Ние не празнуваме празници. Никой не ги празнува вече. От две години, когато дойде Коледа, Нова година, Великден, яденето не ти минава през гърлото. Ти не можеш да седнеш да ядеш, не искаш да празнуваш, защото знаеш, че твоето дете е в гроба", споделя Петя Иванова.

Думите са на родителите на Васил Николаев, загубил живота си в катастрофа на 18 ноември 2020 година. Тогава заедно с четирима свои приятели се прибирал от Габрово към София. Било тъмно, имало мъгла, а пътят бил мокър. След Български извор навлязъл в завоите, като управлявал автомобила си с 45 километра в час.

"Отсреща се задава Александър Ковачев - джигитът. Пише по информация, че е карал със 110, но той е карал поне със 150 километра в час. Няма грам спирачен път. Моят е бил точно в завоя и той навлиза в тяхното платно. Удря ги челно със свирепа скорост, поне със 150, от което забележете моята кола се вдига на един метър височина, обръща се посока Варна и пада на мантинелите", заяви Николай Николов.

В колата на Васил и петимата са били с колани. Трима умират, а двама са тежко ранени. Експертизите са еднозначни - причините за катастрофата са две. Основната - високата скорост, с която Александър Ковачев е карал мощния си луксозен автомобил и втората навлизането в платното за насрещно движение, където е станал челният сблъсък. Ковачев се признава за виновен и Окръжният съд в Ловеч го осъжда на 8 години затвор, като приема стореното за особено тежък случай.

"На втора инстанция във Велико Търново от 8 години му намалиха на 4. И на трета инстанция остава да му дадат една година, поне да се знае", допълни Николай Николов.

"Според Апелативния съд смъртта на трима млади, средните телесни повреди, скоростта на движение от 110 км./ч. при ограничение 50, много електронни фишове и наложените наказания през годините на г-н Ковачев не са достатъчни за тежко престъпление. Те дефакто махат основно това, че това не е тежко престъпление. За тях това е убийство по непредпазливост, въпреки че г-н Ковачев само за 2020 година има 4 съставени акта за скорост над допустимата", добави Петя Иванова.

Апелативните съдии Корнелия Колева, Красен Георгиев и Христо Томов изменят присъдата като приемат по-лекия текст - този за непредпазливост, а не за самонадеяност. И приемат тезата на защитата на подсъдимия Александър Ковачев, че случаят не е особено тежък, защото виновният за катастрофата не е особено опасен. Като смекчаващи вината обстоятелства приемат, че той е студент, живее на семейни начала и докато делото се гледа в съда на него му се е родило дете.

Потърсихме съдебния състав на Великотърновския апелативен съд, за да обясни защо е намалил присъдата наполовина от 8 на 4 години. Отказаха с добре познатия ни от десетилетия рефрен, че "Съдът говори само с мотивите си".

"Съдийката се държа ужасно грубо. Николай попита, защото Александър Ковачев през цялото време казва, че му се е родило дете. Николай попита кога той ще стане дядо и кога ще види детето си. При което съдийката много грубо му отвърна, че няма право да задава такива въпроси. И го накара да седне, без да му даде право да говори каквото и да било", коментира Петя Иванова.

Чрез пресаташето председателят на състава - съдия Корнелия Колева, отговори на тези обвинения.

"Единственото нещо, което се е случило, че бащата се е опитвал да задава въпроси на състава. И тя го е отрязала. Казала е просто, че страните не могат да задават въпроси на съдебния състав, няма положение в закона, което да го позволява. И това е единствената конфликтна ситуация, която е възникнала между тях в процеса на делото", каза още Пламен Караиванов, пресаташе на Апелативен съд-Велико Търново.

В мотивите си за намаляване на присъдата апелативните съдии приемат, че Александър Ковачев се разкайва. Дават тежест на показанията на бащата на подсъдимия, че Ковачев не е карал автомобила си, когато са издавани електронните фишове за превишена скорост.

Не коментира обаче показанията на пряк свидетел, че минути преди да удари челно колата на загиналите и ранените момчета подсъдимият е направил няколко нарушения - при излизане от бензиностанция направил забранен обратен завой, изпреварил го в забранен участък и със значително над разрешената скорост.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия иска да разположи свои полицаи в Косово
Сърбия иска да разположи свои полицаи в Косово
Чудесен Алберт Попов с 10-то място след първия манш във Вал Д'Изер
Чудесен Алберт Попов с 10-то място след първия манш във Вал Д'Изер