НОВИНИ

Преди връщането на мандата - кои са спряганите имена за министри в кабинета "Габровски"?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
10:59, 11.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Утре в 10.30 ч. президентът Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 кандидата за премиер, излъчен от първата политическа сила ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски.

Кои са имената на предложените министри се пази в тайна.

По неофициална информация за външен министър ще бъде предложен Драгомир Заков, който в кабинета "Кирил Петков" беше министър на отбраната, а преди това посланик в НАТО.

Постът на министър на енергетиката може да е за Делян Добрев, като доказан експерт в областта.

В "Панорама": Габровски заяви, че еднолично избира министрите си, не консултира с Бойко Борисов

По думите на самия Габровски в предаването "Панорама" на БНТ той ще върне мандата изпълнен със състав на проектокабинет и министри, подбрани лично от самия него.

В "Денят започва с Георги Любенов" Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че не знае какво пише в папката на проф. Габровски но е сигурен, че написаното ще изненада приятно всички. Потвърди, че кандидатите за министри ще бъдат само експерти, а не политически фигури. Той постави и срок на левицата до гласуването на кабинета в сряда да реши дали да подкрепи правителството на проф. Габровски.

Радомир Чолаков: Не знам какво пише в папката на Габровски, но ще ни изненада приятно

Кристиан Вигенин от "БСП за България" обаче твърдо отхвърли вероятността левицата да подкрепи кабинет, предложен с първия мандат.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ реагира с публикация в социалните мрежи.

"Решението как Движението ще постъпи спрямо предложения от проф. Габровски кабинет ще бъде взето от ръководния колективен орган на партията – Централното оперативно бюро. То заседава във вторник.

Още на срещата с проф. Габровски ясно и категорично заявихме: подкрепата на ДПС зависи от приоритетите на проектокабинета, от програмата, която той ще предложи и от персоналния състав. Всякакви мнения на партии и партийци до решението на ЦОБ на ДПС са откровени лъжи и манипулации, с оглед собственото им оцеляване.

Заявката на "Демократична България е също да не подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. Позицията на формацията е, че тяхната подкрепа ще отиде за кабинет с втория мандат.

А от втората политическа сила "Продължаваме Промяната" категорично отказват подкрепа за каквото и да е правителство с първия мандат. Окончателно решение как ще гласуват депутатите на "Български възход" няма. От "Възраждане" пък са категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС, тъй като приоритетите на формациите се разминават.

А президентът Румен Радев и днес беше лаконичен в коментара си:

"Нека дойде утре, аз виждам, че по всяка вероятност те продължават да работят по формирането на кабинет".

Очаква се гласуването в зала да бъде на 14 или 15 декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винисиус: Обединена Бразилия ще завладее света през 2026 година
Винисиус: Обединена Бразилия ще завладее света през 2026 година
68 са новите случаи на коронавирус
68 са новите случаи на коронавирус