НОВИНИ

Сърбия потрепери, но уби мечтите на Австралия в Париж

Западните ни съседи трябваше да се потрудят доста, за да разочароват австралийците за място на полуфиналите

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
17:50, 06.08.2024
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
сърбия австралия баскетбол
Снимка: FIBA

Сръбският национален отбор си заслужи мястото в Топ 4 на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Селекцията на Светислав Пешич оцеля срещу Австралия с 95:90 след продължение във втората четвъртфинална среща, изиграна в зала "Берси". Сърбите трябваше да се потрудят доста, тъй като в хода на мача изоставаха с 24 точки, но през второто полувреме намериха себе си и се пребориха състава на Браян Горжиян в гладиаторска битка, особено във финалните акорди.

Мачът имаше и българско присъствие, като Сандра Велчева-Хънт бе технически делегат. По този начин "орлите" си проправиха път до четвъртфиналите на най-големия спортен форум за първът от 2016 година насам. В следващия кръг "плавите" ще спорят с победителя от последния четвъртфинал между САЩ и Бразилия.

Двата превърнаха началните минути в размяна на точни стрелби. Богдан Богданович и Никола Йокич действаха по план за сърбите. От своя страна символичните гости разчитаха на бързи атаки, завършени от Джош Гиди и Данте Екзъм. Горещата ръка на Патрик Милс промени хода на събитията на бърза ръка и австралийците си издействаха преднина от 14 точки в края на дебютния период.

Милс продължи с наказателната си акция в следващата десетка и се превръщаше във все по-голям кошмар за сръбската защита, а Доуп Рийд се погрижи авансът на „кенгурата“ да прехвърли още по-внушителни размери. Сърбите най-сетне показаха признаци на живот дадоха заявка, че имат сили да стопят изоставането си чрез Марко Гудурич и Йокич. В следващия момент проблясъците на Гиди и Екзъм върнаха статуквото до известна степен, позволявайки на австралийския тим да се прибере в съблекалнята при 54:42.

Милс повтори упражнението и в хода на третата част, запазвайки спокойствието на австралийците. Впоследствие офанзивният потенциал на „орлите“ влезе в действие и обратът не закъсня със съдействието Алекса Аврамович, Огниен Добрич, Богданович и Йокич. Екзъм и Гиди противодействаха успешно, но „плавите“ се добраха до 2-точков актив след 30 минути игрово време.

Откриващите моменти на заключителната четвърт бях попаднаха под светлините на прожекторите. Василие Мицич и Марко Гудурич се заеха да дават увереност на западните ни съседи, докато от другата страна Джак МакВей пое диригентската палка. Мицич и Гиди бяха замесени във всичко най-интересно в последните минути, като европейците се радваха на преднина само от точка. С по-малко от 10 секунди, оставащи на часовника, Мицич трепна веднъж от наказателната линия. В ответната атака Милс влезе в обувките на герой равенството отново светна на таблото. Нападение по-късно далечният шут на Богданович бе твърде далече от целта и развръзката остана за продължението.

Драмата се пренесе и в допълнителното време, в което обичайните заподозрени отново изпъкнаха. И докато водачеството често сменяше своя притежател, позабравеният Йокич напомни за себе си с два бързи коша и изведе сърбите с 3 точки в последните 25 секунди. В ответната атака Добрич открадна топката, а Богданович не сгреши от наказателната линия и „плавите“ ликуваха.

Никола Йокич бе големият лидер за западните ни съседи и помечта за трипъл-дабъл, отчитайки се със своите 21 точки, 14 борби и 9 асистенции. Богдан Богданович се разписа със 17, 5 овладени под двата ринга топки и 6 завършващи подавания. Василие Мицич се отчете с 14 точки и 6 завършващи паса, Огниен Добрич и Марко Гудурич нанизаха по 11, като вторият записа и 5 борби. Алекса Аврамович напусна паркета с 10 точки.

Патрик Милс измъчи европейците и остави на сметката за австралийците 26 точки. Джош Гиди финишира с 25 и 5 борби, Джак МакВей реализира 13, Данте Екзъм приключи с 12 и 5 асистенции.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърта победа за България на еврошампионата по баскетбол за девойки до 18 години
Четвърта победа за България на еврошампионата по баскетбол за девойки до 18 години
Кой ще е следващият служебен премиер?
Кой ще е следващият служебен премиер?