НОВИНИ

Кой ще е следващият служебен премиер?

6 от възможните 7 кандидати засега отказват

Николай Минков
от Николай Минков
17:49, 06.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
какви вариантите служебен премиер стигне предсрочни избори
Слушай новината

Кой е възможният кандидат за нов служебен премиер? От вчера този въпрос отново е поставен на дневен ред, след като ИТН върна неизпълнен третия мандат, а страната ни отива на седми поредни парламентарни избори в рамките на 3 години.

Отказът вчера на председателя на НС Рая Назарян да поеме поста допълнително ограничава възможностите за избор пред президента Румен Радев. От администрацията на държавния глава потвърдиха пред БНТ, че продължават разговорите на президента с възможните кандидати за министър-председател според последните промени в Конституцията.

Пред "24 часа" подуправителят на БНБ Петър Чобанов потвърждава за разговора си с държавния глава и посочва, че ако "се появят екзотики, които заплашват финансовата стабилност, фискалната стабилност и пътя на България към еврозоната, заплашват държавата" - тогава би приел.

От списъка с кандидати за служебен премиер, са налични само 7, като 6 от тях отказаха. Местата на омбудсмана и неговия заместник са вакантни, а единият подуправител на БНБ - Андрей Гюров, е отстранен от съда за конфликт на интереси. Единствено сегашният служебен премиер Димитър Главчев изрази желание да продължи да управлява.От ГЕРБ нямат фаворит за поста.

"Каквото реши президентът", каза Томислав Дончев- зам.-председател на ГЕРБ.

В опит да разширят кръга за избор на служебен премиер, от ПП-ДБ предложиха законови промени, според които НС да избира двамата заместници на шефа на Сметната палата, а не да бъдат гласувани по предложение на председателя, който в момента е в неплатен отпуск, тъй като е служебен премиер.

"Не бих могъл да коментирам на този етап. Тепърва предстои да видим какво ще е решението на президента и какви ще бъдат допълнителните опции. Доколкото разбрах той ще проведе разговори отново с всички възможни позиции, които има в момента", каза Богдан Богданов- ПП-ДБ.

С пост във Фейсбук бившият лидер на социалистите Корнелия Нинова посочва, че очертаващата се битка за служебен премиер доказва, че изборите в България не са честни, тъй като служебното правителство осигурява служебна победа на вота. Според нея изборът на служебен премиер става по-труден от този на редовен.

А лаконичният коментар от ДПС навежда на мисълта, че имат предварителна информация за възможния бъдещ служебен премиер.

"Ще видите кой ще бъде", каза Байрам Байрам.

Очаква се в следващите дни държавният глава да покани парламентарните партии на консултации, след което в един указ да обяви новия служебен премиер и дата на предсрочните избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайски триумф в скоковете във вода от 10-метрова кула на Игрите в Париж
Китайски триумф в скоковете във вода от 10-метрова кула на Игрите в Париж