НОВИНИ

САЩ ще доставят на Украйна боеприпаси с обеднен уран

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:24, 07.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Украйна ще получи боеприпаси с обеднен уран. Те ще са част от 46-ия пакет военна помощ, който Вашингтон предоставя на Киев, и който е на стойност 175 милиона долара. От Москва заявиха, че отговорност за последствията от използването на този тип муниции ще носи изцяло Вашингтон.

Поредният транш от военна и финансова помощ за Украйна, обявен от Пентагона, включва и боеприпаси с обеднен уран.

Този пакет включва: допълнително оборудване за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси, противотанкови снаряди, включително с обеднен уран, използвани за танкове "Ейбрамс", и още оборудване, което да помогне на Украйна да се противопостави на продължаващата агресивна война на Русия.

Помощта е част от по-голям финансов пакет на стойност 1 милиард долара, който Украйна ще получи не само за военни, но и за хуманитарни нужди. Очакванията са до края на септември Киев да разполага с танкове "Ейбрамс", за които ще се използват снарядите с обеднен уран. Той е остатъчен продукт от процеса на обогатяване на естествено добит уран, използван за ядрено гориво или оръжие.

Не може да предизвика ядрена реакция и е значително по-малко радиоактивен от естествения уран, сочи информация на Международната агенция за атомна енергия. Обедненият уран може да се използва за подсилване на конструкцията на военни машини, но е предпочитан за снаряди заради изключителната си плътност и способността да пробива конвенционална танкова броня, обясняват експерти. Боеприпасите с обеднен уран се смятат за спорни заради рисковете от отравяне на военните и на населението; веществото потиска бъбречната функция и увеличава риска от онкологични заболявания. САЩ доставят на Украйна подобни снаряди за първи път. Решението показва промяна в плановете на Вашингтон, откъдето през март казаха, че няма да доставят такива муниции на Киев, пише BBC. Сега от Пентагона посочват, че те са най-подходящи за танковете "Ейбрамс", които Украйна получава, и са комплексен боеприпас. Това е лошо, така от Кремъл коментираха решението на Вашингтон.

"Използването на тези снаряди вече има доста печални последствия, документирани дори от международни организации. Употребата им доведе до галопиращо увеличение на страдащите от онкологични и други заболявания. Последствията се усещат и при следващите поколения, които са имали досег и са били близо до територии, където са използвани тези боеприпаси", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Великобритания изпрати снаряди с обеднен уран на Украйна още през март, въпреки протестите на Москва. Такива боеприпаси са използвани в Ирак и на Балканите и според редица твърдения има връзка между използването им и увеличения брой хора с различни видове заболявания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Джартов: Не само природата е виновна за това бедствие, а причините са комплексни
Александър Джартов: Не само природата е виновна за това бедствие, а причините са комплексни
Промените в климата са свързани със замърсения въздух
Промените в климата са свързани със замърсения въздух