НОВИНИ

САЩ въвеждат лимит: До 2500 мигранти дневно ще се допускат от Мексико

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:16, 05.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън подписа указ за справяне с незаконните мигранти по границата с Мексико. Целта е да се ограничи потокът на търсещите убежище в страната. Както и да се неутрализира негативното за демократите влияние на мигрантската тема върху предстоящите през ноември избори за Белия дом, коментират анализатори. Какво е заложено в изпълнителната заповед и какви бяха реакциите след обявяването ѝ.

Президентът Байдън представи предложението за намаляване на нелегалните мигранти по южната граница.

"Днес обявявам план за забрана на получаване на убежище на мигранти, които преминават южната ни граница незаконно. Те няма да получат убежище, докато не пресекат границата по законоустановения ред. Мигрантите, които влизат в страната законно, ще получават право на престой. Тези мерки ще ни позволяват да си върнем контрола по границата и да сложим ред в процеса по преминаването ѝ", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Заповедта предвижда неправомерно пресеклите южната граница на Съединените щати да бъдат депортирани обратно в Мексико. Това ще се случва, след като броят на преминалите надхвърли 2500 души дневно.

"Мерките ще остана в сила, докато броят на хората, които се опитват незаконно да пресекат границата, бъде сведен до нива, които системата ни може ефективно да обработва", добави още Байдън.

Според експерти, това означава веднага, защото и сега преминаващите са повече. Президентът Байдън обмисля едностранни действия по мигрантския въпрос от месеци, след провала на републиканци и демократи да постигнат споразумение за сигурността на границите в Конгреса. Инициативите за граничен контрол на демократите бяха отхвърлени от Републиканската партия. Указът на Байдън предизвика недоволство сред мигрантите и критики от страната на правозащитни организации.

"Надявам се, с ръка на сърцето, Байдън да каже, че отменя решението си за затваряне на границата", коментира Фаусто Валензуела, мигрант от Еквадор.

"Това не е справедливо! Как ще разберем, че наистина е преминат лимитът? Те винаги могат да кажат, че 2500 души вече са преминали и всички да се връщат. Това е капан!", категоричен е Рамон Едуардо, мигрант от Венецуела.

"Предложението на президента Байдън е крачка назад по отношение на човешките права и правото на убежище. Плановете ще имат отрицателен ефект върху граничните общности, ще застрашат търсещите убежище и ще увеличат незаконното преминаване през границата. А това ще доведе до оперативна и хуманитарна криза", подчерта Ейми Сантилан, политически анализатор.

Снимки: АП/БТА

Ходът на Байдън се приема и като обрат в политиката на САЩ - страната, която години наред даваше гаранции, че всеки, който стъпи на американска земя, има право да поиска закрила в Америка, отбелязват американски медии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки колчетата и ограниченията: Опасни маневри на тир в Кресненското дефиле (ВИДЕО)
Въпреки колчетата и ограниченията: Опасни маневри на тир в Кресненското дефиле (ВИДЕО)
Повече от 1000 денонощия в Космоса
Повече от 1000 денонощия в Космоса