НОВИНИ

Трудни и неразбираеми процедури бавят ПВУ, смята Силвия Георгиева

На общините е оставено критично малко време да реализират проектите си

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 05.06.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Много общини не са стартирали проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Каква е причината за това - въпросът зададоха в "Денят започва" към Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

"Планът беше създаден от ЕК като бърз финансов инструмент, който бързо да спомогне за преодоляване на икономическата криза предизвикана от ковид. За съжаление много трудно тръгва Планът за възстановяване в България. Вече в четвъртата му година реални инвестиции на терен, все още няма", каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България.

Тя обясни, че процедурите на плана са трудни, нови и неразбираеми за централната администрация.

"И всъщност почти четири години отне на централните администрации да създадат процедурите и да напишат поканите, и ние общините да кандидатстваме, създадем проекти и да кандидатстваме".

Тя посочи, че основни причини са липсата на капацитет и незаинтересованост.

"От наша гледна точка, липса на капацитет и в първите две години липса на заинтересованост този план да тръгне са основните причини за забавянето на изпълнението на ПВУ. Този ресурс действително ще помогне на общините най-вече да обновят огромен обем инфраструктура, в която предоставяме основните услуги - и образование, и детски градини, улично осветление, екологосъобразна мобилност. В крайна сметка стигнахме до сключване на договори. Към вчерашна дата имаме сключени 450 договора за изпълнение на различни проекти, които са основно за улично осветление, за обновяване на училищна инфраструктура, на детски градини и все още очакваме да започнем да сключваме това, което най-много вълнува гражданите - споразуменията за обновяване на многофамилните жилищни сгради", заяви Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Тя подчерта, че на общините е оставено критично малко време да реализират проектите си.

"Бенефициентите, които ще инвестираме ресурс - имаме време само до юни 2026 г. да изберем изпълнители, да направим инвестициите, да ги отчетем и парите ни да бъдат възстановени. Това е критично малко време и затова в общественото пространство се водят дискусии дали ще загубим пари от ПВУ. Реално на общините беше оставено много малко време, времето отиде в подготовка, провеждане на процедури, постоянна смяна на правилата и условията и сега от нас се очаква за кратко време да проведем тези инвестиции".

Сдружението на общините е получило уверение от МРРБ, че сключването на споразумения за обновяване на многофамилни жилищни сгради ще започне всеки момент.

"От тези 750 сгради има сключени около 100 споразумения в момента. Общините не могат да избират изпълнители, ако нямат сключени споразумения с финансиращия орган. Умерени оптимисти сме, че в настоящия строителен сезон ще можем да работим по тези сгради", каза още Силвия Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митничари задържаха 21 кг амфетамин, укрит около двигателя на лек автомобил
Митничари задържаха 21 кг амфетамин, укрит около двигателя на лек автомобил
Издирват отвлечено момиче от Лясковец
Издирват отвлечено момиче от Лясковец