НОВИНИ

Четириногият Оскар от Варна ще охранява Олимпийските игри в Париж

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
06:47, 05.06.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Полицейските кучета са неизменна част от екипите, които отговарят за спазването на реда, когато става въпрос за охрана на важни събития. Четириногите помагат още при издирване на хора, търсенето на взривни вещества и наркотици, както и за задържане на престъпници.

Как се обучават полицейските кучета и кое мащабно спортно събитие ще охраняват полицаи от морския град?

Това е белгийската овчарка Оскар. Специализирано полицейско куче. Негов водач е Ивайло Стойчев, който има близо 20-годишен опит в системата на МВР. В момента Оскар е на 6 години, но обучението му е започнало, когато е бил едва на 4 месеца.

"Самото обучение протича под формата на игра. Трябва животното да е щастливо в самото обучение, в постигнатите резултати. Обучението е всеки ден, затова най-добре е при всички видове служебни кучета да се отглеждат в домашни условия, като в тези случаи се получава много по-голям контакт със самото животно. Не на последно място е и социализацията, която всеки един ден се развива, когато животното се гледа в домашни условия. Всичко е по-добре, когато сте постоянно заедно", разказа Ивайло Стойчев, сектор СПС при ОДМВР - Варна.

Въпреки топлото време поредната тренировка за Оскар започва. Четириногите обикновено се обучават за проследяване и откриване на взривни вещества и оръжия. Все по-често в МВР се обучават белгийски овчарки като Оскар, защото са дисциплинирани и интелигентни животни, а също и много енергични.

"Трябва да е доста темпераментно животно, сериозно, с доказани работни качества, каквото всъщност е и моето. По време на тренировките под формата на игра се развива ориентировка, която е базата на цялостно обучение, независимо дали става въпрос за послушание или специализирана дейност", добави Ивайло Стойчев.

Службата на едно полицейско куче продължава средно около 8 години, като всичко зависи от физическото му състояние. Всяка година четириногите полицаи преминават изпити, за да се провери дали са работоспособни.

"Подложени са на доста сериозни изпитания с цел сертифициране на самото животно спрямо специалността и работата, която извършва", обясни Стойчев.

Той е участвал в много полицейски операции, но с друго патрулно куче, с което има големи постижения.

"Едно от първите, с които съм доста горд и щастлив... е откриването на възрастен човек след 48 часа, зимно време. Намерихме го жив. С Оскар специално работим евентуално по превенция и претърсване на стратегически обекти при делегации, при посещения на министри и на държавни глави", каза Ивайло Стойчев.

Полицейският тандем не случайно е избран за охраната на Олимпийските игри в Париж. Отговорностите и на водача, и на полицейското куче са огромни.

"Не подценявам самото мероприятие. Доста сериозно подхождам аз и останалите колеги, които сме командировани за там. Защото знаем, че е доста отговорно и това не е екскурзия", акцентира Стойчев.

Полицейското куче Оскар и неговият водач тренират усилено за предизвикателствата, които ги очакват във френската столица. Предстои им и специализиран лагер заедно с другите патрулни екипи, избрани да следят за реда по време на Лятната олимпиадата в Париж.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под патронажа на президента ще се проведе Международна ядрена конференция
Под патронажа на президента ще се проведе Международна ядрена конференция
Спортни новини 05.06.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 05.06.2024 г., 06:30 ч.