НОВИНИ

150 фирми от военнопромишления комплекс се събраха на международното изложение "Хемус" в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
11:45, 05.06.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

150 български и чуждестранни фирми и организации от военнопромишления комплекс от 25 държави участват в Международното изложение за отбранителна техника "Хемус" в Пловдив. В рамките на форума ще бъде подписано споразумение между "Локхийд Мартин" и българско дружество за логистика и поддръжка на изтребителите F-16.

Форумът беше открит от президента Румен Радев.

"Пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправя отбранителната индустрия и наука пред нови и непознати предизвикателства - както с липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, така и с бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствен интелект, които водят до високо асиметричен ефект. Убеден съм, че справянето с тези предизвикателства може да бъде постигнато само с обединяване на усилията от ЕС и НАТО и нашите партньори, с ангажирането на държавните ръководства за разгръщането на нови програми и методи за индустриално сътрудничество и обмен на технологии", посочи президентът Румен Радев.

"Връщането на високоинтензивен международен конфликт на територията на Европа изправи пред изпитание готовността ни за отбрана и ни показа колко важно е да се вземат навременни решения за изграждането и поддържането на адекватни на съвременните рискове и заплахи отбранителни способности на въоръжените ни сили. Същевременно с това се наложи тенденцията за увеличаване на военните разходи на глобалното търсене на въоръжение и техника, както и за поддържане на запасите на държавите-членки.Това постави фокусът на внимание върху способностите на европейската отбранителна индустрия и в това число и българската индустрия, да отговаря на предизвикателствата на променената геополитическа среда", коментира министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Снимки: БТА

Подробности вижте във включването на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С бясна скорост: За 45 минути засякоха трима с над 200 км/ч по АМ "Тракия"
С бясна скорост: За 45 минути засякоха трима с над 200 км/ч по АМ "Тракия"
ПСЖ отговори на Мбапе: Той не показва класа
ПСЖ отговори на Мбапе: Той не показва класа