НОВИНИ

Съветник по националната сигурност на Тръмп се обяви за промени в НАТО

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:54, 13.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
съветник националната сигурност тръмп обяви промени нато
Снимка: Архив
Слушай новината

Съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност се обяви за промени в НАТО, ако бившият президент се върне на власт.

Генералът от резерва Кийт Келог заяви, че би подкрепил лишаване от защита по член 5 от Северноатлантическия договор на страна-членка, която не отделя поне 2% от Брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана. Така засегнатата държава няма да има гаранции, че другите членки на НАТО ще ѝ помогнат в случай на външна агресия.

"Ако ще сте част от Алианс, допринасяйте за този Алианс, бъдете част от него", казва Келог в интервю за Ройтерс. Той не посочва дали е споделил идеите си с Доналд Тръмп, но отбелязва, че двамата често обсъждат бъдещето на НАТО. При връщане на бившия президент в Белия дом, Келог заяви, че ще предложи дискусия по темата на срещата на Пакта през юни 2025 г.

Според него НАТО може да се превърне в съюз на няколко равнища, като някои страни-членки имат по-голяма защита на база спазването на основополагащия договор. Освен загуба на защита по чл. 5, Кийт Келог предвижда и по-леки санкции за страните-нарушители като лишаване от достъп до обучение и общи технологични ресурси. Страните-членки трябва да се чувстват свободни да напуснат Алианса, отбелязва Келог.

"Мисля, че трябва да проведем много зрял разговор - един от многото, които са нужни по темата национална сигурност", споделя 79-годишният генерал. Според него, при нарушаване на член 3 от Северноатлантическия договор, действието на член 5 не може да бъде автоматично. Член 3 задължава всяка страна членка да полага усилия за развитие на индивидуални отбранителни способности. Текстът не споменава отделяне на 2 на сто от БВП за отбрана, но на срещата в Уелс през юни 2014 г. държавите от Пакта се ангажираха да постигнат тази цел в рамките на десетилетие.

По оценки на НАТО 11 от общо 31 членки на НАТО трябваше да постигнат тази цел през 2023 г. Сред тях са самите Съединени американски щати, Великобритания и няколко източноевропейски държави, които са край границите на Русия. Бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви през декември, че една от възможните политики в случай на втори мандат ще бъде налагане на мита за страните от НАТО, които не отделят 2% от БВП за отбрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова и Божидар Саръбоков с 4-о и 6-о място на турнир в Белград
Пламена Миткова и Божидар Саръбоков с 4-о и 6-о място на турнир в Белград
Мощна зимна буря удари североизточните райони на САЩ (СНИМКИ)
Мощна зимна буря удари североизточните райони на САЩ (СНИМКИ)