НОВИНИ

Тръмп за НАТО: Защита от Русия само при платени сметки

Белият дом определи изявленията на Тръмп като "потресаващи и необмислени"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:50, 11.02.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО предупреди за риска от изявления, които подкопават общата сигурност на Алианса.

Поводът са думи на Доналд Тръмп, че би окуражил Русия да нападне страна членка, която не покрива финансовите си задължения към общата сигурност.

Белият дом определи изявленията на кандидата за американски президент като "потресаващи и необмислени". Председателят на Европейския съвет окачестви коментарите на Тръмп като "безразсъдни".

Пред привърженици в Южна Каролина Доналд Тръмп разказа, че преди време неназован лидер на "голяма" страна членка на НАТО го попитал какво би станало, ако бъдат атакувани от Москва, но не са платили задълженията към Алианса.

"Казах му: "Не сте си платили? Вие сте длъжници?", а той: "Да, да допуснем, че стане така." Отговорих му: "Не, не бих ви защитил. Бих окуражил (руснаците) да правят каквото си искат. Трябва да си плащате сметките". И парите потекоха", заяви Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ.

Тръмп посочи, че повечето политици биха отговорили, че ще защитават страна членка при всички обстоятелства, но тогава според него никой не би платил.

"Стотици милиони влязоха в НАТО. Затова днес имат пари - заради това, което направих. И после чувам, че харесвали повече Обама. Така и трябва. И знаете ли защо? Защото той не искаше нищо. Бяхме като държавата балама на света, но вече няма да бъдем", допълни Доналд Тръмп.

Белият дом заяви, че бившият президент окуражава инвазия на "пагубни режими срещу най-близките съюзници" на Съединените щати и застрашава "националната сигурност на Америка, глобалната стабилност и икономиката на Съединените щати".

Всяко изявление, че съюзниците няма да се защитават взаимно подкопава нашата обща сигурност, включително на Съединените щати и поставя под риск живота на американските и европейските войници, реагира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Запазена марка на Тръмп е да каже нещо провокативно, да грабне заглавията, да възмути критиците си и да внесе тръпка сред феновете си, отбелязва Би Би Си.

Така например на същия митинг в Южна Каролина милиардерът заяви, че съпругът на единствената му съперница за номинацията Ники Хейли е изоставил кампанията ѝ. В действителност съпругът на Хейли е на едногодишна задгранична мисия като военнослужещ от Националната гвардия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Схемата "Разширени вени": Как 18 години се източва държавният бюджет
Схемата "Разширени вени": Как 18 години се източва държавният бюджет
Светлана Каменова надви корава азиатка и триумфира на Купа "Странджа"
Светлана Каменова надви корава азиатка и триумфира на Купа "Странджа"