НОВИНИ

Създават нов стрийминг гигант за 43 млрд. долара

Михаил Петров
от Михаил Петров
17:43, 17.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
създават нов стрийминг гигант млрд долара

Една от най-големите американски телекомуникационни компании AT&T обяви, че ще слива бизнеса си с медийната компания Discovery. Сделката е на стойност 43 млрд. долара и чрез нея на медийния пазар ще се появи нов стрийминг гигант.

Сделката ще обедини телевизионните канали за наука и хоби на Discovery с филмовия гигант Warner Bros Entertainment, който е дом на едни от най-популярните заглавия в киното и телевизията като „Хари Потър“, „Батман“ и „Приятели“.

Ако предложението бъде прието новата компания ще бъде пряк конкурент на гиганти като Netflix, Amazon и Apple. WarnerMedia, която притежава HBO, понастоящем има около 64 млн. абоната по света, което е в пъти по-малко от конкурента ѝ Netflix, който разполага с 208 млн. абоната.

Според условията на сделката AT&T ще получи 43 млрд. долара в брой, а нейните акционери ще притежават 71% от новата компания, докато акционерите на Discovery ще държат 29%. Това ще доведе до създаването на повече оригинално съдържание и обединяването на над 100 марки, сред които Cartoon Network, Animal Planet и Евроспорт.

Начело на новата компания ще застане главният изпълнителен директор на Discovery Дейвид Заслав, а името на новото дружество ще бъде оповестено следващата седмица.

Очаква се новата компания да има приходи през 2023 г. на стойност от около 52 млрд. долара. Сделката най-вероятно ще бъде финализирана в средата на 2022 г. след одобрение от акционерите и регулаторните органи.

AT&T е най-голямата телекомуникационна компания в света по приходи. Създадена е през 1877 г. от Александър Бел, който получава първия патент за телефон в САЩ. Компанията е собственик на CNN, HBO и Warner Bros, след като през 2018 г. придоби няколко марки в покупка за 108 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излезе първото класиране за градините и яслите в София
Излезе първото класиране за градините и яслите в София
С по-малко пластмаса от 1 юни - как заведенията в Капана се включват в каузата
С по-малко пластмаса от 1 юни - как заведенията в Капана се включват в каузата