Сборни паралелки в училище ще има само при червен сценарий

от БНТ
12:45, 24.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
нарушение училище хванаха присъствено обучение ученици клас
Снимка: Архив
Слушай новината

Училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия. Тази възможност за осигуряване на максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година е записана в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, изготвени от Министерството на образованието и науката.

Тези указания за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването, а днес ще се обсъдят със социалните партньори.

Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при червения сценарий от скалата на заболеваемост от коронавирус – от 250 до 500 на 100 000 души на областно или национално ниво. Тогава училищата ще работят по определен от просветното министерство график за преминаване към дистанционно обучение, като изискването е да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности.

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 страната, влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно със заповед на министъра на образованието и науката. При двата по-леки сценария с по-ниска от тази заболеваемост – зелен и жълт, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията. Насоките на просветното министерство дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение.

В сила остават протоколите за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Станислав Манолев и Амос Юга пред Етичната комисия
Станислав Манолев и Амос Юга пред Етичната комисия
Код жълто за валежи и гръмотевични бури от утре
Код жълто за валежи и гръмотевични бури от утре