НОВИНИ

Седмица след вота червените линии на партиите остават

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:14, 09.10.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Седмица след вота политическият пъзел изглежда все по-сложен. Партиите не отстъпват от червените линии, които начертаха и мнозинството за съставяне на кабинет изглежда все по-трудна задача. Победителите от ГЕРБ призовават за разговори, останалите сякаш вече гледат към втория и третия мандат за съставяне на кабинет.

След отказите на "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане" и ДБ да преговарят с ГЕРБ-СДС, днес Тома Биков отново повтори, че са направили първата стъпка за диалог. Коментира евентуален сценарий за правителство на малцинството с първия мандат така:

"Правителство на малцинството не означава правителство, което има 67 гласа. Правителство на малцинството отново означава правителство, което се ползва с мнозинство в Народното събрание. Така че такива фантазии как ние без да имаме мнозинство ще управляваме, не са реалистични. Нови предсрочни избори могат да изиграят роля на капката, която прелива чашата и политическата система се разпада".

"Продължаваме промяната" преповториха, че отговорността за правителство е на първата политическа сила. Критикуваха и решението на президента да не подпише декларацията за членство на Украйна в НАТО.

"Президентът еднолично да извади България от решение на НАТО без консултация с Парламента е надскачане на неговите правомощия", заяви Асен Василев.

БНТ: Не им ли е изгодно в момента на политическите партии - отговорността за тежките зимни месеци да е в служебното правителство и да отидем на предсрочни избори?

Асен Василев: Честно казано на нас не ни е изгодно по една проста причина, че на нас ни пука за България. Отговорността е на първата политическа сила и тя трябва да сформира кабинет. Ако тя не успее и при нас дойде мандата ние ще си поемем отговорността.

В "Неделя 150" по БНР лидерът на "Възраждане" заяви, че са готови да вземат третия мандат за кабинет.

"Готови сме да предложим състав на правителство с политики - най-важното нещо, защото нямат чак такова значение личностите в успелите държави, имат огромно значение политиките и решенията на проблемите", коментира Костадин Костадинов.

БСП са готови за преговори за кабинет с втори и трети мандат без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Ние сме диалогични, сядаме, говорим, слагаме нашата програма на масата", каза Иван Ченчев от БСП.

БНТ: Ако мандатоносител е Стефан Янев и "Български възход" ?

Иван Ченчев: Не сме изключили този вариант, това е работа на президента, не се бъркаме там, но казвам ви - сядаме на масата и преговаряме.

Според "Демократична България" не може да се говори нито за принципно, нито за реформаторско, нито за евроатлантическо управление, ако корупцията не е в центъра на вниманието.

"Гешев осигурява наказателна безотговорност на Борисов, а Борисов осигурява на Гешев политическа безотговорност. При положение, че ГЕРБ продължават да се правят на неразбрали, подкрепа от нас за първия мандат е абсолютно невъзможна, хеле пък с ДПС", категоричен е съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според "Български възход" достигането до коалиционно споразумение е дълъг процес.

"Разговори с всички - да, но коалиция не е ясно на този етап и да кажем, че бихме участвали в коалиция с един, втори или трети", каза лидерът на партията Стефан Янев.

Предстои президентът да посочи датата, на която ще свика 48-ото Народно събрание. След това трябва да се завърти и политическата рулетка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се отрази на българските шофьори забраната на Русия за камиони от "неприятелски държави"?
Как ще се отрази на българските шофьори забраната на Русия за камиони от "неприятелски държави"?
Напрежение във "Факултета" след смъртта на таксиметровия шофьор, свидетели с подробности за побоя
Напрежение във "Факултета" след смъртта на таксиметровия шофьор, свидетели с подробности за побоя