НОВИНИ

Петко Маринов в "Зала на славата"

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
18:50, 09.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Петко Маринов баскетбол
Снимка: БНТ
Слушай новината

На 9 октомври предаването "Зала на славата" представи един от най-успешните треньори в българския баскетбол Петко Маринов.

Петко Маринов започва кариерата си в Ботев (Бургас), продължава в Академик (Сф) и най-дълго остава в ЦСКА - отборът на сърцето му и до днес.

Като състезател е спечелил четири шампионски титли и пет купи, играл е на два европейски клубни полуфинала. Има над 150 мача в националния отбор. Определян е за най-добър баскетболист на България.

Като треньор печели с ЦСКА три титли и четири купи, веднъж взема отличието с Компакт (Димитровград). През 2001 г. е назначен за старши треньор на Лукойл Академик. Като наставник на "студентите" печели купата - 2002 и 2003 г., титлата (2003), и трофея от Южната конференция на ФИБА Европа.

Заставайки начело на женския Лукойл Нефтохимик, под негово ръководство отборът печели шампионската титла през 2005 и 2006. През този сезон, след двегодишна пауза, възпитаничките на Петко Маринов триумфираха с титлата за 2009. Доминацията на тима се изразява с пет шампионски титли и три купи на България.

Маринов е бил и национален селекционер и консултант в националните отбори на България, две години е работил и във Франция.

Гледайте предаването "Зала на славата" с участието на Петко Маринов. Предаването се излъчва всяка неделя от 13.15 ч. по БНТ 1, повторението може да гледате от 19.45 ч. по БНТ 3!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аталанта пропиля два гола аванс срещу Удинезе и отвори вратата на Наполи
Аталанта пропиля два гола аванс срещу Удинезе и отвори вратата на Наполи
Възобновиха движението по Кримския мост
Възобновиха движението по Кримския мост