НОВИНИ

Президентските избори в Австрия: Александър ван дер Белен печели втори мандат

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:42, 09.10.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

В Австрия днес гласуват за президент. Според предварителните резултати настоящият държавен глава Александър Ван дер Белен печели 54.6% процента от гласовете.

Това потвърждава проучванията досега, че 78-годишният бивш лидер на "Зелените" ще събере повече от половината от гласовете още на първия тур.

За президентския пост в Австрия се явиха седем кандидати, всички мъже.

"Президентът за Австрия е това, което беше кралицата за британците. Той трябва да представлява хората, да бъде суверен", заяви Мари Улрике Грюн, жител на Виена.

Предизвикателството пред сегашния държавен глава и фаворит в проучванията - Александър ван дер Белен, беше да мобилизира подръжниците си и да ги убеди,че победата не е осигурена.

Нито една от основните центристки партии не представи кандидат, вместо това те подкрепиха Ван дер Белен, а негов основен съперник се оказа Валтер Розенкранц от крайнодясната Партия на свободата. Сегашният президент подкрепя Украйна и санкциите срещу Русия, Розенкранц е за неутралитет. Гласоподаватели отидоха до урните с ясна представа за залога.

"Искам стабилност в тези времена и затова мисля, че тези избори са много важни."

"Не само пандемията, войната, инфлацията- и политиката е предизвикателство. Искам да видя партийните интереси в услуга на обществото".

Като цяло, президентът на Австрия има до голяма степен церемониална роля, но и широкообхватни правомощия в периоди на преход и криза. Така например той може да отстрани канцлера и правителството и да разпусне парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК ЦСКА триумфира на турнира в памет на Борис Гюдеров
ВК ЦСКА триумфира на турнира в памет на Борис Гюдеров
Илиана Раева с емоционален пост за новите съчетания на гимнастичките
Илиана Раева с емоционален пост за новите съчетания на гимнастичките