НОВИНИ

Напрежение във "Факултета" след смъртта на таксиметровия шофьор, свидетели с подробности за побоя

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:03, 09.10.2022
11994
Чете се за: 09:05 мин.
У нас
Слушай новината

Един спор за предимство на пътя, прераснал в побой - завърши с трагедия. Починалият е 34-годишен таксиметров шофьор - негови колеги се събраха през нощта на кръстовището на "Орлов мост" и дори заплашиха с протести.

Близки на таксиметровия шофьор пък блокираха столичното Трето районно, където беше задържан 23-годишен мъж, който се е возил в засечения от таксито автомобил и поискаха да го линчуват. Високото напрежение, което предизвика този случай, провокира среща между главния прокурор и жители на квартал "Факултета", където е живял починалият Христо Трайков.

23-годишният мъж вече е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост чрез умишлено нанасяне на средна телесна повреда, като обвинението е работно, защото резултатите от съдебно-медицинската експертиза още не са готови.

Разпитват се множество свидетели, които да изяснят всеки детайл, тъй като показанията се разминават. Братът на починалия Христо Трайков твърди, че починалият е бил нападнат от 5 - 6 души, а приятелката на 23-годишния обвиняем твърди обратното - че той е бил нападнат от таксиметровия шофьор.

БНТ записа двама свидетели, които нямат нищо общо с която и да е от страните. Ето какво ни разказаха те:

Колата, в която бил 23-годишния младеж, и таксиметровия автомобил, управляван от Христо Трайков, се засекли на кръстовището на улиците "Рибен буквар" и "Хъшове" вчера около 18.30 часа. Трайков карал таксито по улица "Хъшове", която е еднопосочна.

"Обратно на посоката на движение се движеше, другото момче идваше от другия край с колата и се засякоха. Стана проблем. Момчето, което е задържаното, си измести колата тук на тротоара. Таксиджията замина горе и си остави неговата кола. Слезе, другото момче и то слезе и се скараха, че реално са се засекли на пътя", разказа Валентин Балевски, свидетел.

Валентин Балевски е свидетел на инцидента от самото начало до трагичния край. Мъжът дори е оказал първа помощ на таксиметровия шофьор. Свидетел става и живеещият в близкия блок Максим Иванов.

"Значи виж, за да се върне да се разправя, той отби там на наклона и се върна след това да се разправя", каза той.

"И докато другото момче, което е задържано, се опитваше да потуши нещата, т.е. той не искаше да се влиза в конфликт, не искаше да се бият, абсолютно нищо, това момче с таксито го удари в гръб с юмрук", допълва Валентин Балевски.

И двамата свидетели твърдят, че в този момент 23-годишният паднал по очи на земята, наранил си лицето, дори си счупил зъб.

"И започна да се бърше с едни кърпички, защото беше ударен, даже не му отвърна на удара", казва Балевски.

БНТ: Т.е. 23-годишното момче е понесло първия удар от 34-годишния таксиметров шофьор, така ли?

Валентин Балевски: Да, абсолютно точно така беше.

Тогава приятелката на 23-годишния младеж повикала полиция.

"През това време другото момче отиде до колата и се обади за още хора. Дойде брат му с още две-три други момчета и тогава започнаха да го бият заедно. Тук до неговата, собствената му кола".

БНТ: Т.е. 23-годишното момче е бито от таксиметровия шофьор, неговия брат и още трима, така ли?

Валентин Балевски: Не, само той, и неговия брат. Той отнесе много удари, много го биха, даже аз се намесих и се опитах да ги разтърва, защото много го биха.

Според свидетелите помирението било за кратко.

"То имаше два боя. Втория път, когато вече наново се сбиха, се сбиха точно зад задната броня на колата. Биха много това момче, което е задържаното. Удряха го в лицето втори път. И той впоследствие хвана това, починалото момче, и го свали на земята. Разтърваха се, момчето, което почина, и брат му, направиха няколко крачки назад, другото момче седя при колата с приятелката си. Това момче падна на земята, както седеше - така и падна".

По думите на Балевски по време на второто сбиване 23-годишният младеж ударил няколко пъти таксиметровия шофьор.

"Пое един-два юмрука, но само това, абсолютно нищо повече. Нито е бит брутално, нито е ръган, нито с предмети е удрян. Абсолютно нищо".

Свидетелите разказват, че минути след като боят приключил, на таксиметровия шофьор рязко му прилошало и паднал на земята. Тогава Балевски се притекъл на помощ.

"Два пъти го обдишвах, два пъти го връщах. В смисъл тръгна да си заминава, върнахме го. Втори път тръгна да си заминава, втори път го върнах. Третият път вече изкрещях, защото нямаше как да го спася аз реално, той посиняваше в ръцете ми. Брат му само му държеше устата отворена, т.е. езика отвънка. Не си е гълтал езика, не позволихме това да се случи. Аз му правих сърдечен масаж и го обдишвах", каза Валентин Балевски.

Това е ситуацията, битов скандал, породен пак от едно идиотско бездействие на институциите, коментира другият свидетел Максим Иванов. Според него проблемът с агресията между хората вече е много тежък.

"Погледнете политиците, вижте каква е риториката. Какво има повече да говорим. Хората гледат това от Вас, от медиите. Не казваме, че вие сте виновни, вие това го показвате, но политиците има такова държание, вижте какво става по предизборни студия, вижте речникът какъв е, който се използва. Идват всякакви примати, вкарват ги в политиката и хората това го попиват. Агресията е навсякъде", каза Иванов.

23-годишният младеж, задържан и обвинен за смъртта на Христо Трайков, е с множество наранявания по цялото тяло и счупвания в областта на лицето. Той е настанен в болница под полицейска охрана.

Случаят породи напрежение след близките и съседите на починалия. Главният прокурор Иван Гешев увери жителите на кв. "Факултета", че прокуратурата ще си свърши работата.

"В момента се анализират доказателства, знам, че едно лице е задържано за 72 часа, единственото, което може да гарантира прокуратура, е, че ще спази закона и няма да оневини никой потенциално виновен и няма да обвини никой, който е невинен. Аз съм тук, защото ме поканиха хора от "Факултета". Казаха, че има напрежение, за съжаление, тук не трябваше да е главният прокурор, тук трябваше да са така наречените политици, които произведоха тази вълна от престъпност", каза той.

Иван Гешев след побоя в София: Прокуратурата ще спази закона и ще си свърши работата

По думите му се руши отношението между институциите.

"Те не работят заедно, как ако не работят МВР, прокуратура, съд и ДАНС заедно ще постигнат резултат? Как като закрият специализираната прокуратура и няма нито една група от 6 - 7 месеца, очакваш да няма наркотици по улицата", попита той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица след вота червените линии на партиите остават
Седмица след вота червените линии на партиите остават
Ангел Няголов и Ая Митева с победи на турнира в Царацово
Ангел Няголов и Ая Митева с победи на турнира в Царацово