НОВИНИ

Сеизмолог от БАН за труса, усетен в България: Това е съвсем нормална сеизмичност

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:51, 14.02.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Румъния днес отново беше разлюляна от земетресение, почти денонощие след вчерашния трус. Според Европейския сеизмологичен център това се е случило в 15.16 ч., а силата е била 5,5 по Рихтер. Румънският геофизичен институт пък отчете магнитуд от 5,7.

Епицентърът на земетресението, което беше усетено в Северна България и София, е бил на 73 км североизточно от Дробета-Турно Северин, същото място, на което вчера регистрираха трус от 5,2.

За щастие, няма данни за пострадали хора и нанесени сериозни щети.

Като нормална сеизмична активност на Балканите се коментират поредицата от земетресения в последните денонощия, но за този район на Румъния това не е обичайно.

В рамките на 13 минути след земетресението, т.е. до 15.29 ч. са отчетени три вторични труса с магнитуд 3,9, 3,5, 3,5. Интензитетът, с който земетресението е усетено в епицентъра е подобен на този, с който усетихме земетресението в Перник през месец май 2012 г.

Нов силен трус в Румъния, беше усетен и у нас

В София интензитетът е на слабо земетресение, усетено по високите етажи с разлюляване, но без опасност за сградите. Сеизмолозите у нас отчитат магнитуд 5,8, румънските им колеги 5,7, а Европейския център - 5,5. Разликите се дължат на различните скали, които се ползват. За най-коректни се считат данните на румънските сеизмолози.

Днешното земетресение в Румъния е по-силно от вчерашното и затова се е усетило по-силно нас, обясниха от БАН.

"Вчерашното земетресение беше 5,3 с малко по малък магнитуд, сегашното е 5,8. Нормално е да се усети на по-голяма територия като от вчера нашият трус е малко по-дълбоко - така че комбинацията с по-голяма дълбочина и по-голям магнитуд предполага да се усети на по-голямо разстояние", коментира Петя Трифонова, зам.-директор на НИГГГ, БАН.

Според сеизмолозите трусът не е необичаен и няма пряка връзка с катастрофалните земетресения от миналата седмица в Турция.

"Това е съвсем нормална сеизмичност, която я има почти всеки ден, просто хората сега на тази тема заради бедствието, което се случва в Турция. Нормално е, слаби земетресения на територията на страната ни стават", заяви Петя Трифонова.

Сравнително силно, но за кратко е усетено земетресението в Русе и Видин, но отново без да има материални щети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов: Разбира се, че Манчестър Юнайтед е в битката за титлата
Димитър Бербатов: Разбира се, че Манчестър Юнайтед е в битката за титлата
Фронтекс отчита лек спад на незаконните мигранти
Фронтекс отчита лек спад на незаконните мигранти