НОВИНИ

СЕМ няма да обжалва съдебното решение по делото за конкурса за генерален директор на БНТ

сем обжалва съдебното решение делото конкурса генерален директор бнт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:07, 08.06.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Съветът за електронни медии няма да обжалва решението на Административния съд – София по делото за процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия от миналата година.

Делото бе заведено от Ирина Величкова, която бе сред кандидатите в конкурса през юни 2022 г. На свое заседание днес членовете на регулатора гласуваха с пет гласа „за“ да не обжалват съдебното решение и да изчакат то да влезе в сила.

СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ

Председателят на СЕМ Соня Момчилова представи пред колегите си решението и указанията на Административен съд – София.

„Съдът намира, че СЕМ е допуснал грешки при провеждането на процедурата и приключването ѝ без избор на конкретен кандидат. Административен съд – София област отменя решението за прекратяване на процедурата и връща делото като административна преписка на СЕМ“, разказа Момчилова. Тя допълни, че съдът постановява регулаторът да проведе ново гласуване, при което членовете на съвета да гласуват за всички кандидати, допуснати до изслушване на концепциите им миналото лято. Това са Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

При това повторно гласуване възможният вот, който може да бъде упражнен, е „за“ или „против“, като не може да бъде използвана възможността да се въздържиш, посочи Соня Момчилова.

Председателят на СЕМ коментира, че не споделя мотивите на съда. „Не споделям, че пропуските, дори и да има допуснати такива, са толкова съществени, че да доведат до отмяна на прекратяването на процедурата. Мисля за безспорно, че процедурата бе проведена публично, пред камерите и микрофоните на множество медии“, каза Момчилова. Тя допълни още, че не споделя и мотивите, че съветниците нямат право да гласуват „въздържал се“.

„Независимо от споделеното, мисля обаче, че едно обжалване на решението от първоинстанционния съд ще отсрочи още, не бих могла да определя колко, избора на генерален директор на обществената медия. Моите лични предпочитания и желания ще отстъпят пред това да направим крачка към преодоляване на създалата се ситуация“, каза Соня Момчилова.

Симона Велева, член на СЕМ, също коментира, че не споделя голяма част от мотивите на първоинстанционния съд. „С оглед дадените конкретни указания и изминалата една година от процедурата, едно евентуално обжалване, заедно с последиците от него, ще доведе до по-неблагоприятни последици за развитието на обществените отношения в сферата на дейността на БНТ“, каза Велева и допълни, че подкрепя предложението указанията на съда да бъдат изпълнени.

Снимки: БТА

Останалите трима членове на медийния регулатор - Габриела Наплатанова, Пролет Велкова и Галина Георгиева също подкрепиха предложението с глас „за".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени: Глобалното затопляне се ускорява
Учени: Глобалното затопляне се ускорява
Жеферсон: Благодаря за всичко ЦСКА
Жеферсон: Благодаря за всичко ЦСКА