НОВИНИ

Семейства от Благоевград получават безплатно дърва за огрев

bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 25.11.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Над 60 семейства от Благоевград ще получат безплатно по около 3 кубика дърва за огрев. Те са добити при почистването на коритото на река благоевградска Бистрица и вече се доставят до домовете на социално слаби жители на общината.

В част от селата около Благоевград все още доставките на по-евтини дърва от горските стопанства се бавят. Така се оказва, че тези 3 кубика ще спасят хората от мръзнене, тъй като температурите вече започнаха да падат.

В продължение на няколко месеца служители на общинското предприятие "Озеленяване" в Благоевград почистваха коритото на река благоевградска Бистрица, за да бъдат предотвратени наводнения при обилни валежи.

В резултат са събрани и складирани над 200 кубични метра дървесина, които вече са разпределени между крайно нуждаещи се. Един от тях е Кирил Александров от село Рилци. Разказва ни, че няма дърва, както и средства да си закупи. Затова и е доволен на дарените от общината.

В село Рилци все още чакат заявените през месец март дърва за огрев от Югозападното държавно предприятие.

"Инициативата е прекрасна, точно навреме се прави, имаме проблем с доставката на дърва в селото от горските стопанства. От 40 заявления до момента, краят на ноември само 15 човека са получили, става студено", заяви Крум Крумов, кмет на Рилци.

Част от дървесината, добита при почистването на реката, ще се разпредели между членовете на доброволното формирование в Благоевград, а останалата между социално слаби хора.

"С изключение на доброволното формирование другите групи социално слаби хора не трябва да са включени в програмата за енергийно отопление, иначе ще получат двойна помощ, а това не е коректно. Ние не можем да кажем, че напълно ще задоволим потребностите за целия зимен сезон, но все пак е нещо", каза още Иван Кайнакчиев, главен експерт по отбранителна и мобилизационна подготовка и защита при бедствия и аварии към община Благоевград.

Списъците, по които се отпуска дървеният материал, се предоставят от агенция за социално подпомагане.

Репортер: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова апаратура за откриване на предмети, погълнати от деца, получи ИСУЛ от "Българската Коледа"
Нова апаратура за откриване на предмети, погълнати от деца, получи ИСУЛ от "Българската Коледа"
Депутатите продължават дебатите по промените в Изборния кодекс
Депутатите продължават дебатите по промените в Изборния кодекс