НОВИНИ

Семен Новиков: България е моята втора родина

Все още не се чувствам като олимпийски шампион, каза украинецът на прибиране в България

семен новиков българия моята втора родина
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 12.08.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Семен Новиков все още не е осъзнал напълно мащабите на това, което направи на турнира в Париж през миналата седмица. Украинецът с български паспорт покори олимпийския връх във френската столица, където спечели титлата до 87 килограма по борба в класическия стил. На прибиране от френска земя борецът бе посрещнат с гайди и лаврови венци

Той подчерта, че България е неговата втора родина. Новиков отбеляза, че ако не е очаквал да спечели, е нямало да участва на най-големия спортен форум.

"България е моята втора родина. Все още не се чувствам като олимпийски шампион. Все още не съм осъзнал какво е, само гледам златния медал. Ако не очаквах обаче да спечеля, нямаше да отида на олимпийски игри. Винаги ходя на състезания само за златен медал“, бяха първите му думи.

"Мисля, че полуфиналната ми схватка беше най-трудна, защото през миналата година три пъти губих от това момче. На този турнир имаше действащ световен шампион, действащ олимпийски шампион и действащи европейски шампион. Аз обичам да се боря срещу най-добрите", продължи олимпийският шампион.

"След световното първенство не тренирах три месеца и не бях в националния отбор. Той (Сослан Фарниев – личния му треньор) обаче дойде при мен и започнахме да тренираме индивидуално, защото знаеше, че имам проблем. Така не си изгубих времето за възстановяване, а се готвих за олимпиадата", поясни украинецът.

За борецът предстои почивка, а следващата му цел е световната титла.

"Имам амбиции следващата година да спечеля световна титла. За след това ще видим", каза още той.

Олимпийският шампион казва, че в началото е имал съмнения, защото не е искал да разочарова хората, довели го в България.

"Разбира се, че имах съмнения. Знаех, че като дойда тук поемам голяма отговорност и трябват резултати. Знаех, че ако съм в друга държава и не показвам резултати, тогава щеше да бъде голям срам за мен. Нямаше как да гледам в очите тези хора, които ме докараха тук. Виждате, че направих правилния избор.

"Искам да благодаря на г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев. Те ми дадоха втори живот в спорта. Радвам се, че успях да им донеса тези емоции и чувства. Доволен съм, че бяха в залата", добави той.

"Благодая и на Жан Беленюк, тъй като ми беше спаринг партньор. Да имаш такъв човек за тренировки, ти също ще пораснеш, само да не се отказваш. И ти ще спечелиш медал - минимум бронз. Максимумът пък е да станеш като него", завърши Новиков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха бедствено положение в Харманли - пожар гори между селата Коларово и Изворово
Обявиха бедствено положение в Харманли - пожар гори между селата Коларово и Изворово
БСП: Трябва да се отвори дебатът за българския еврокомисар
БСП: Трябва да се отвори дебатът за българския еврокомисар