НОВИНИ

БСП: Трябва да се отвори дебатът за българския еврокомисар

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:49, 12.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Атанас Зафиров
Снимка: БТА
Слушай новината

Трябва да се отвори дебатът за българския еврокомисар, заявяват от БСП.

Според председателя на БСП Атанас Зафиров политиците не трябва да вадят на преден план партийния интерес, а националния. Посочи като сериозен ресор енергетиката.

"Срокът е до края на месеца, а все още няма абсолютно никаква позиция или поне видимо такава. Предишният премиер отказа да води разговор по темата и остави всичко в ръцете на следващото, тоест сегашното служебно правителство. Затова и на консултациите при президента ние поставихме тази тема като тема за разговор между политическите сили с оглед да не се губи ценно време, с оглед да се поставят национални изисквания към сериозен ресор - да, сектор енергетика е сериозен ресор, тъй като усилено се говори да кажем по европейските коридори, че е възможно този сектор да бъде даден на държава от Централна или Източна Европа. Няма нищо по-логично от това като страна, която отговаря на всички ключови изисквания по отношение на развитието на енергетиката, ние да поискаме именно този ресор, но за да се случи това нещо трябва да се отвори дебатът, трябват спешни консултации, трябва единно становище. Наясно сме с изискването, което госпожа Фон дер Лайен постави за две кандидатури - мъж и жена, но може би възможно най-доброто решение би било да има една обединена кандидатура на страната ни, което би дало допълнителна тежест", коментира Атанас Зафиров.

- БНТ: Възможно ли е това да е Илиана Иванова?

"Всичко е възможно, въпрос на разговори, въпрос на национален интерес. Тук не трябва да вадим на преден план партийния интерес, а националния", каза още Атанас Зафиров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семен Новиков: България е моята втора родина
Семен Новиков: България е моята втора родина
Петкратен олимпийски медалист по скокове във вода прекратява своята кариера
Петкратен олимпийски медалист по скокове във вода прекратява своята кариера