НОВИНИ

Сензацията Унион взе скалпа и на Аякс

сензацията унион взе скалпа аякс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 24.02.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Унион Берлин се класира за осминафиналите на Лига Европа, след като победи с 3:1 Аякс. Първата среща в Амстердам завърши при нулево равенство.

Германците поведоха в 20-ата минута от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Калвин Баси. Зад топката застана Робин Нохе, който бе точен. Херонимо Руи закачи топката, но само колкото да я отклони в гредата и от там тя влезе в мрежата му. В 44-ата Унион удвои аванса си. Йосип Юранович нанесе удар с левия крак от границата на наказателното поле, а Руи бе крайно неубедителен - 2:0.

Две минути след почивката Аякс се върна в мача. Стивън Бергвайн проби отляво и центрира към наказателното поле. Мохамед Кудус, който бе абсолютно забравен от защитниците на Унион чукна топката съвсем леко, но достатъчно, за да я прати в мрежата. Мигновено Унион възстанови аванса си от две попадения. След много добро центриране от корнер на Йосис Юранович Данильо Доеки засече мощно с глава и не остави шансове за Херонимо Руи - 3:1.

В 60-ата минута Аякс имаше страхотен шанс да намали изоставането си, но от изключително изгодна позиция Мохамед Кудус не уцели вратата. Постепенно Унион успокои темпото и не даде особено много шансове на Аякс, който изглежда се бе предал и не успя по никакъв начин да застраши вратата на германците.

В друг мач от плейофите Рома победа с 2:0 над Залцбург и общ резултат 2:1 продължава напред. На "Олимпико" Андреа Белоти откри резултата в 32-ата минута след асистенция на Леонардо Спинацола. Вторият гол бе дело на Пауло Дибала. Реферът Славко Винчич не отсъди дузпа за "вълците" през втората част въпреки консултацията със системата ВАР.

Ювентус също прескочи тази фаза на турнира след класика с 3:0 срещу Нант като гост. Хеттрик на Анхел ди Мария подпечата успеха на "бианконерите", а те бяха улеснени и от изгонването на Никола Палоа още преди средата на първото полувреме.

Байер Леверкузен пък надигра Монако с 3:2 като гост, а след това отстрани "монегаските" след изпълнение на дузпи - 5:3.

"Аспирините" повеждаха на два пъти през първото полувреме чрез Флориан Вирц и Есекиел Паласиос, като техните попадения бяха разделени от гол от дузпа на Уисам Бен Йедер. Амине Адили вкара за 3:1 в 58-ата минута, но Бреел Емболо намали до 3:2 шест минути преди края. При наказателните удари Байер вкара всичките си пет опита, докато пропуск на Елиот Матасо се оказа ключов за съдбата на Монако.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкрепа за Киев: Осветиха емблематични сгради в цветовете на Украйна
Подкрепа за Киев: Осветиха емблематични сгради в цветовете на Украйна
Тома Биков: Ако ГЕРБ спечели изборите, ще има редовно правителство и работещ парламент
Тома Биков: Ако ГЕРБ спечели изборите, ще има редовно правителство и работещ парламент