НОВИНИ

Северна България и морските градове се подготвят за екстремното време през уикенда

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:42, 24.11.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Средиземноморски циклон връхлита страната ни през уикенда. Температурите ще спаднат драстично и се очакват дъжд и сняг в цялата страна, а по Черноморието и бурен северозападен вятър. Пети ден след бурята "Фредерик" продължава разчистването на Варна от клони и листа. Екипите бързат да почистят шахтите и отводнителната система на града, заради очакваните обилни дъждове.

"Имаме готовност тези екипи да продължат да работят при екстремни условия. Всички знаем какво предстои и се надявам, че ще поддържаме нормалния ритъм на живот през тези екстремни условия", каза Христо Иванов, заместник-кмет на община Варна.

Община Варна ще посрещне зимата с 30 машини за почистване и поддържане на пътната мрежа. 17 от тях са цистерни за луга и камиони за опесъчаване.

"Организирани и доставени са на склад и по машините необходимите количества техническа сол, луга и антилед", каза Христо Иванов.

Държавните институции също са в готовност да реагират при нужда. Съставът на пожарната е екипиран за работа при зимни условия, а от Пътна полиция са готови да ограничат движението при нужда в най-проблемните участъци. Това са пътят Варна-Добрич и Кичево - Оброчище.

В Бургас фирмата, която отговаря за почистването ще бъде сменена в началото на декември. А дотогава за пътищата в областта ще отговаря държавната "Автомагистрали", която има сключен договор с АПИ.

"Конкретно за този уикенд имаме уверение, че техника се разполага на необходимите места, които се плануват като потенциално опасни", коментира Пламен Янев, областен управител на Бургаска област.

В Северозападна България се очаква силен вятър, чиито пориви ще надминат 100 километра в час. Снегопочистващите екипи към общинската управа във Враца са в готовност за опесъчаване в района.

"Община Враца е с голям ресурс и сме обезпечили града с 11 машини, а населените места с четъртокласната пътна мрежа ще бъдат с 10 машини. Имаме дежурни екипи които ще дежурят през целия период на лошите метеорологични условия, както на горещият ни телефон е в постоянна връзка с нас, в пряк контакт с гражданите и сигналите им", обясни Димитър Димитров - главен инженер на община Враца.

Заради лошите метеорологични условия, често хората в малките населени в региона се оплакват, че остават без ток. Във врачанското село Горно Пещене се притесняват, че евентуални токови удари могат да унищожат електрическите им уреди.

"Имало е по-големи снегове, не е имало такива аварии, колкото сега. Вятър като вее по същия начин, гасне, светне. Има хора, които са си направили локално парно, нали пак са на дърва и пелети, обаче като спре токът, спира и парното, няма отопление", каза Марияна Цветанова - жител на с. Горно Пещене.

От институциите призовават хората да не излизат по време на буря, освен ако не е наложително.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Берое: Теренът беше мокър и това беше добре за нас
Треньорът на Берое: Теренът беше мокър и това беше добре за нас
Изкуствен интелект от нов тип: OpenAI работели по модел, застрашаващ човечеството
Изкуствен интелект от нов тип: OpenAI работели по модел, застрашаващ човечеството