НОВИНИ

След 6 часа пререкания депутатите приеха пакета от данъчни закони на Асен Василев на първо четене

Николай Минков
от Николай Минков
19:43, 24.11.2023
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

След 6 часа дебати и много критики към финансовото министерство, парламентът прие на първо четене с много забележки пакета от данъчни закони. Той предвижда

  • Запазване на нулево ДДС за хляб и брашно до средата на идната година.
  • Разплащанията в ресторантьорския и хотелиерски бранш да се осъществяват само по банков път и повишаване на минималните осигурителни прагове в сектора.
  • Патентен данък за обекти с оборот под 100 000 лв.
  • Корпоративният данък за мултинационални компании се повишава на 15 %, облагане на гражданските договори.

Бурни дебати предизвика запазването на намалената ставка ДДС за ресторантьорите. Опозицията обвини вносителите в лобизъм.

"Прозира доста силен лобизъм. Не мога да ви разбера по какъв начин ви държат ресторантьорите и как ви натискат, за да оставите тези мерки в сила, но дължа да отбележа, че приходите от връщане на нормалната ДДС ставка към хазната ще бъдат близо 300 млн. годишно", заяви Павела Митова от ИТН.

От ПП-ДБ обясниха, че мерките имат за цел да изсветлят бранша.

"Разбирам желанието да се върне ставката от 9 на 20% напълно. Това, което виждаме, е липсата на политическо мнозинство, което да застане зад тази мярка. Призовавам ви да го предложите между първо и второ четене и да намерим подкрепата в тази зала, с което да върнем от 9 на 20%", каза Венеция Ангова.

От ГЕРБ-СДС се обявиха срещу предложението да се облагат бакшишите.

"Подобна мярка няма да доведе до изсветляване на икономиката. Ще създаде по-скоро проблеми и конфликти и ще превърне гражданите на практика в едни сътрудници на данъчната администрация. нещо, което не бива да се случва", коментира Теменужка Петкова.

Имаха и резерви към идеята клиентът да откаже да заплати сметката си, ако няма издаден касов бон.

"А това се надявам да е някаква шега от страна на г-н финансовия министър с данъка върху бакшишите. Така, просто да развесели иначе скучната материя на данъчното законодателство", каза Любен Дилов.

Левицата призова да бъде изтеглен целият данъчен пакет.

"В общи линии от ПГ на "БСП за България" настояваме предложенията да бъдат оттеглени като несъобразени с редица закони и представляващи условия за безразборно тълкуване, хаос и несигурност, което ще даде непредвидимост за работодателите", каза Георги Гьоков.

От ДПС обясниха, че имат много резерви към данъчните закони, но ще ги запазят за второто четене.

"Така че ние ще дадем гласа си за продължаване на процедурата с, пак да кажа, ясно очертани червени линии. И ще предложим между първо и второ четене кое да отпадне", посочи Йордан Цонев.

От ПП-ДБ защитиха предложението на финансовото министерство за облагане на гражданските договори, а от "Възраждане" прогнозираха влизане в дългова спирала заради липса на реални приходи.

"Няма никаква промяна. Има единствено промяна затова органите на приходите да могат да установяват прикрито трудово правоотношение", каза Искрен Арабаджиев - ПП-ДБ.

"Залагат се един кухи приходи, които няма да ги има, но за сметка на това ще теглите нови заеми, вече лихвите ще бъдат съвсем други", отговори Цончо Ганев от "Възраждане".

В кулоарите на парламента Делян Пеевски и Бойко Борисов обясниха защо въпреки отказа на бюджетната и икономическата комисия да подкрепят данъчните закони в пленарна зала ГЕРБ и ДПС смекчиха тона.

"Ако г-н Василев работи по начина, по който и в момента и се договорим, че между първо и второ четене това ще се случи, тогава ще действаме по един начин. Ако не се договорим - по другия начин, щото ние няма да превръщаме доносите в държавна политика, извинявайте. ДС и БКП ми дойдоха до гуша с назначенията и в Столична община, и навсякъде", коментира Борисов.

"Нищо не е бламирано нищо. Всичко може да се случи. Смятам, че няма да се стигне дотам. Между първо и второ четене ще има множество корекции, които ние ще предложим", каза Делян Пеевски.

Снимки: БТА

Напрежение предизвика и предложението за намалявана не праговете за кешово разплащане от 10 000 на 5000 лева. Въпреки критиките към пакета данъчни закони на кабинета, парламентът го прие на първо четене.

"Философията, която ние залагаме в данъчните закони още от миналата година насам, е да събираме данъците, а да не ги вдигаме. Единственото увеличение на ставка в текущите данъчни закони е данъкът на компании с оборот над 1,5 млрд. лв., което идва по евродиректива - от 10 на 15 процента", каза финансовият министър Асен Василев.

Промените в данъчните закони влизат на второ четене в парламента още следващата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се добра до победа над Хебър Пазарджик
Берое се добра до победа над Хебър Пазарджик
Училищните автобуси: Няма горна граница за възрастта на шофьорите, возещи деца
Училищните автобуси: Няма горна граница за възрастта на шофьорите, возещи деца