НОВИНИ

"Окото на Истанбул": Творби на световноизвестния фотограф Ара Гюлер в София

Айше Сали
от Айше Сали
18:24, 24.11.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Произведения на световноизвестния фотограф Ара Гюлер бяха представени в галерия "Синтезис". За първи път в София гостуват 52 черно-бели фотографии на големия майстор. Те ни връщат към средата на 20-и век и тогавашния Истанбул. Изложбата е част от събитията, с които Турция отбелязва 100-годишнината от провъзгласяването на страната за република.

Очите, с които Ара Гюлер поглежда към забързаните минувачи и вечните пейзажи, му носят прозвището "Окото на Истанбул". През тях се взираме в един почти изчезнал свят, където трудният живот се редува с усмивките на хората. Но каквото и да видим, усещаме свобода.

"Световно известният фотограф е израснал в Истанбул и го обича толкова много, че да запечата всеки миг и всяка картина, която прави Истанбул, това което е. Затова и фотографиите тук са символични. Те са част от историята на този космополитен град", разказа посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок.

Става член на престижния фотографски колектив "Магнум", снима Салвадор Дали. Чакане пред вратата Чарли Чаплин цяла седмица и когато съпругата му склонява да го пусне в дома им, той се отказва да снима великия актьор, защото го вижда парализиран.

"Ара Гюлер беше голям хуманист и много работлив човек. Убедена съм, че това го постави сред най-големите имена във фотографията и че тази с голяма любов създаде силното въздействие, което има", каза директорът на музея "Ара Гюлер" Чала Сарач.

Приживе Ара Гюлер казва, че животът е или любов, или съвпадение, а може би и спомен. Но какъвто и да е той, вярва, че е добър и красив. Ще си спомним за него както с тази, така и с негови мисли, защото в София предстоят литературно четене и прожекция на документални филми за фотографа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков може да стане част от сделка между три отбора в НБА
Александър Везенков може да стане част от сделка между три отбора в НБА
Бюджет 2024: Министерският съвет гласува парите на държавата
Бюджет 2024: Министерският съвет гласува парите на държавата