НОВИНИ

Варелите, които причиниха обгазяване в София, вече са преместени

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:10, 24.11.2023
5412
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Варелите, които причина обгазяване в София, вече са преместени.

Остра задушлива миризма притесни жителите на столични квартали в над половин София. Обгазяването е заради унищожаване на варели в цех на фирма за скрап в кв. "Военна рампа". Наложила се е евакуация и на служители в близки предприятия. От Столичната РЗИ обясниха, че няма опасност за хората, въпреки това в Спешна помощ са приети хора с неразположение и задух.

Изтеклото вещество се използва в проверката на газстанции и бензиностанции.Не е е токсично и не е опасно, въпреки силната си миризма, потвърждават отговорните институции.

"Няма опасност за населението, така че не се налага нито евакуация, нито спиране на учебни занятия и каквито и да било други дейности, тъй като това е това е безвреден газ. Имали сме такъв случай преди няколко години по същия начин с кофа на боклук в района на булевард Мадрид. Така че по същия начин, миризмата е остра, задушлива, неприятна", заяви директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров.

Става дума за бидони с вещество, което се ползва за ароматизатор - маркер за пропан-бутан. Силната миризма тръгва от района на гара "Север" при смачкване на варели, вследствие, на което е изтекло остатъчно вещество и вятърът го е разнесъл.

"Варели в, които е съдържан меркаптан. Това е веществото, което се облагородява пропан-бутана, за да усещаме тази миризма. Знаем всички ,че пропан - бетана няма мирис. В момента, в който установиха, че това са варелите, служителите ги обезопасиха и изолираха, за да не изтича. Става въпрос за остатъци на минимално количество меркаптан в самите варели, но знаете, че тя е много силна миризмата", каза главният инспектор "пожарна безопасност и защита на населението" Мария Стоянова.

Затова и първият сигнал е за миризма на газ.

"Уникална миризма, страшна и в първия момент, понеже карам такси помислих, че от моята газова уредба нещо не е наред. Слязох веднага отидох на майстор, той ми прегледа колата, взе ми 20 лева и вика не е от тебе", сподели таксиметровият шофьор Никола Николов.

Силната миризма е станала причина някои училища, в засегнатите райони, да освободят учениците от занимания. Децата от 54-о СУ "Иван Рилски" в Толстой споделиха, че цял ден е миришело, учителите им казали, че не е опасно и ги помолили да затварят прозорците.

"Вътре мирише много силно на газ и се задушаваме и не ни пускат да си ходим, а вътре се задушаваме , няколко ученика вече повърнаха", каза ученик на училището.

Междувременно стана ясно, че заради замайване от силната миризма, трима души са потърсили помощ в Пирогов.

От Столичната регионална здравна инспекция направиха замерване на въздуха и ще оставят в следващите часове станцията в района на обгазяването, за да следят има ли замърсяване. От компанията за рециклиране не отговориха на въпросите ни за причината да обезпокоят гражданите на София.

Репортери: Виолета Русенова, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлично начало на сезона в ски скоковете за Владимир Зографски
Отлично начало на сезона в ски скоковете за Владимир Зографски
Дъжд, сняг и силен вятър през почивните дни - къде времето ще е най-опасно?
Дъжд, сняг и силен вятър през почивните дни - къде времето ще е най-опасно?