НОВИНИ

Дъжд, сняг и силен вятър през почивните дни - къде времето ще е най-опасно?

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:09, 24.11.2023
9474
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение за червен код за крайно опасно време през почивните дни. Още от тази вечер започват обилни дъждове, които ще преминат в сняг. Заедно със силния вятър и ниските температури ще направят обстановката в страната крайно опасна, предупреждават синоптиците. Възможни са прекъсвания на далекопроводи и затруднено движение през проходите и пътищата на страната.

МВР съветва хората да не пътуват през почивните дни заради очакваното лошо време

Отдавна прогнозата им не е била толкова екстремна. Последно червен код са обявявали юли миналата година - предупреждение за опасно високи температури. Но сега прогнозата вещае студ дъжд, сняг и силни ветрове. И в събота, и в неделя. Но дъждовете започват още тази вечер.

"Вижда се вече значителна облачност над Северозападна България и мъгла все още има в Тракийската низина. Ще започнат валежи, които през нощта ще обхванат цялата страна", каза Красимир Стоев - синоптик, НИМХ.

Циклонът, който ще ни донесе бедствието се е оформил над средиземно море. Екстремната му сила се ражда от срещата на студа, който нахлува от север и значително по-топлия въздух на Средиземноморието. Тази среща поражда и буреносните облаци, които вече показват стихийната си сила над Северна Италия и Южна Гърция. Или първите му снегове покриват вече Алпите.

"Циклонът минава южно от страната, над Северна Гърция. Но зоните с червен код са на северозапад защото там в западната част от страната преносът ще е от северозапад, т.е. ще духа северозападен вятър а в източната част ще е от североизток и там, където двата под потока се срещнат - това е в Предбалкана, в централната част на Дунавската равнина има условия за по сериозни процеси", каза Красимир Стоев.

В неделя червената зона ще се е преместила на изток, така че Варна отново този месец ще изпита екстремно силни ветрове и дъждове.

"Зад червения код стоят значителни валежи като количества, те първо ще бъдат от дъжд, но много бързо с понижението на температурите, още утре сутринта в западната част на Предбалкана и софийско дъждът ще премине в сняг, а утре вече около обяд сняг ще вали в централната и източната част на Предбалкана", обясни Красимир Стоев.

Ветровете в цялата страна ще са много силни, до 25 метра в секунда. Мокрият и тежък сняг ще причини доста неприятности на юг, особено около Смолян, където ще вали дъжд по-продължително. Тежкият сняг и заледяване ще причини много ще повреди много далекопроводи и е възможно на места те да бъдат прекъснати, а много селища да останат без ток. Може да се очаква също така че много дървета ще бъдат прекършени, което ще доведе до допълнителни щети. Но почти сигурно, навсякъде значителната снежна покривка по проходите и пътищата ще затрудни сериозно движението, което в почивните дни съвсем не е препоръчително.

Леденият циклон ще мине бързо през страната ни и вторник ще е топъл. Но за кратко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варелите, които причиниха обгазяване в София, вече са преместени
Варелите, които причиниха обгазяване в София, вече са преместени
Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за полуфиналите на турнира по бадминтон в Манама
Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за полуфиналите на турнира по бадминтон в Манама