НОВИНИ

Бюджет 2024: Министерският съвет гласува парите на държавата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:18, 24.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание Министерски съвет прие законите за трите основни бюджета - на здравната каса, на общественото осигуряване и на държавата.

Бюджетът се различава от първоначално представения от финансовия министър преди две седмици. През него ще се преразпределят под 40% от БВП. Дефицитът остава същия, но се намалява с 1 млрд. лева размера на максималният дълг.

Намаляват се очакваните приходи от данъци с 2 млрд., защото не се очаква пари да бъдат получени от преноса на руски газ през България.

По-малко пари са заделени за отбрана и сигурност с близо 2 млрд. лева, за образование също са ограничени разходите.

"Бюджетите не са просто таблици с числа, от тях зависят заплатите, строежа и поддръжката и ремонтите на пътища, училища, болници. От тях зависи развитието на регионите буквално съдбата на всеки един гражданин на България", заяви премиерът Николай Денков.

За да се запази бюджетното салдо разходите също са намалени с над 2 млрд. Най-голямо е ограничението при парите, отделени за отбрана и сигурност. От финансовото министерство не обясниха какво точно ще бъде коригирано в тези сектори.

"Абсолютно не сме оперирали толкова огромен разход, трябва да погледна, свалихме от капиталовата програма, така че трябва да видя откъде идва разликата и дали не е техническа грешка във въпросната таблица", каза министърът на финансите Асен Василев.

Грешка не беше открита до края на работния ден. През държавния бюджет се разпределят почти 40% от брутния вътрешен продукт на страната. Предвиденият недостиг на средства е 6,2 млрд. лева или дефицит от 3%, който ще бъде компенсиран със заеми.

"Днес аз се чувствам спокоен, това е един много добре подготвен бюджет, балансиран и след обсъждането му в Народното събрание може би с минимални корекции, той ще бъде приет навреме и ще влезе в действие от 1 януари 2024 година", коментира Денков.

В новия бюджет се запазват основните финансови минимуми в държавата. Минималната работна заплата става 933 лева от 1 януари, линията на бедност 526 лева, а минималната пенсия 580,57 лева от 1 юли.

"Очаква се увеличение на доходите с около 11% следващата година, между другото горе долу толкова е и увеличението на пенсиите. Защо увеличението на доходите е толкова важно - защото ако достигнем праг от около 65% - 70% от европейските доходи , това е моментът който показва европейската практика, че хората напуснали страната започват да се връщат обратно", подчерта Асен Василев.

По думите на финансовия министър приетият днес бюджет от Кабинета може да работи без актуализация до края на следващата година.

"Актуализация може да имаме, само ако имаме повече приходи, но това трябва да стане от народното събрание с коригиране на разходната част", добави Василев.

Очаква се бюджетът да бъде гласуван на първо и второ четене до края на годината в парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Окото на Истанбул": Творби на световноизвестния фотограф Ара Гюлер в София
"Окото на Истанбул": Творби на световноизвестния фотограф Ара Гюлер в София
Отлично начало на сезона в ски скоковете за Владимир Зографски
Отлично начало на сезона в ски скоковете за Владимир Зографски