НОВИНИ

Румен Гечев, БСП: Облагането на свръхпечалбите на банките е практика в редица европейски страни

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 24.11.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие на първо четене промени в данъчните закони, като един от тях предвижда облагане на свръхпечалбите на банките. Темата в "Още от деня" коментира депутатът от БСП Румен Гечев.

Той обясни, че практиката се прилага в редица европейски страни, които са стигнали до извода, че банките, подобно на енергийния сектор, трябва се облагат за свръхприходи.

"Няма опасност да се вдигнат лихвите, тъй като такива данъци се налагат на банки, които реализират свръхпечалби, които не се дължат на подобряване на качеството на работа, а на конюнктурни съображения.

Не обявяваме война на банките, заяви Гечев и посочи, че печалбата в сектора тази година е нараснала с 86%. Коментира още, че 90% от капитала на банките у нас е чужд. В България те плащат 10% корпоративен данък, а в страната-майка плащат около 25%, на места стига и до 31%, уточни депутатът.

"Ще опитаме да убедим останалите партии с европейската практика - чудесно е, че банките в България са в добро състояние. Това, което се прави, не е срещу тяхната стабилност, а срещу това по-голямата част от печалбата да се изнася от страната. Не е честно тези средства да бъдат заработвани в България, а после да отлитат в чужди държави и икономики".

Гечев се обяви категорично против идеята на Асен Василев за продажба на държавна земя, за да се покрият необходимите бюджетни приходи.

"По-добре да се промени данъчната система - прогресивно облагане за най-богатите българи. Съответно промяна, както вече направихме в енергийния сектор, може да бъде направена и в банковия сектор, без да си проадваме земята. И още нещо - не е приемливо в България лихвите по кредитите да се различават в десетки проценти, не е редно и българите да плащат такси за банкови услуги, които са по-високи от средните за ЕС".

По думите му в бюджета на Асен Василев няма нови идеи - разходите растат с 10%, приходите растат с процент, който да отговаря на инфлацията и уж да гарантира растеж на икономиката.

"Здравеопазването е оставено в състоянието, което е в момента - много тежко и финансово, и фактически. Образованието и българската наука също са в тежко състояние. От БСП искахме да видим нови политики, които отговарят на новите реалности - такива няма", коментира социалистът.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легенда на Германия: Хари Кейн може да подобри рекорда по голове в Бундеслигата
Легенда на Германия: Хари Кейн може да подобри рекорда по голове в Бундеслигата
Александър Везенков може да стане част от сделка между три отбора в НБА
Александър Везенков може да стане част от сделка между три отбора в НБА