НОВИНИ

Севиля се върна на трона си в Лига Европа след победа с дузпи срещу Рома

Борил Гочев
от Борил Гочев
01:05, 01.06.2023
Чете се за: 06:00 мин.
Спорт
севиля върна трона лига европа победа дузпи рома
Слушай новината

Отборът на Севиля триумфира за исторически седми път в турнира Лига Европа, след като в големия финал в Будапеща надигра след изпълнение на дузпи състава на Рома, воден от Жозе Моуриньо.

На "Арена Пушкаш" в Будапеща двата отбора ни предложиха една много равностойна битка, която приключи при резултат 1:1 в редовното време и продълженията, но при ударите от бялата точка испанците бяха по-точни, а големият герой за тях се казваше Ясин Буну, който отрази два изстрела от бялата точка.

По този начин андалусийци ликуват за седми път с трофея от втория по сила европейски клубен турнир след успехите им през 2006-а, 2007-а, 2014-а, 2015-а, 2016-а и 2020-а година. Това е и най-големият успех в кариерата на техния наставник Хосе Луис Мендилибар, който пое тима в средата на сезона и основната му задача бе да го съхрани в испанския елит, а той дори успя да го изведе до нов голям успех на европейската сцена.

От другата страна пък Жозе Моуриньо претърпя своята първа загуба във финал на европейски клубен турнир, след като до този момент имаше шест триумфа на сметката си. Тази загуба пък може да доведе и до неговото напускане на Рома, тъй като отборът пропусна шанса си да се класира за Шампионската лига, а слуховете гласят, че португалецът е силно искан от ПСЖ.

Рома откри резултата във финала в 35-ата минута, когато футболист на "джалоросите" се пребори за топката в средата на терена, след което последва извеждащо подаване на Джанлука Манчини към Пауло Дибала, а аржентинецът с прецизен диагонален изстрел преодоля вратаря Ясин Буну за 1:0.

Севиля отговори в добавеното време на първото полувреме, когато Иван Ракитич опита късмета си с удар от дистанция, но видя как изпълнението му се отбива от страничния стълб на вратата, пазена от Руи Патрисио.

Точно десет минути след началото на втората част голът за андалусийци все пак бе факт, когато капитанът Хесус Навас достави опасно центриране в наказателното поле на италианците, където в борбата си да заеме по-добра позиция Джанлука Манчини неволно прати топката в собствената си, изравнявайки резултата.

Четвърт час преди края на редовното време се стигна до първата спорна ситуация в срещата, когато играчите на Хосе Луис Мендилибар получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Роджър Ибаниес срещу Лукас Окампос. Главният арбитър Антъни Тейлър обаче получи знак от ВАР да прегледа ситуацията и в крайна сметка отмени наказателния удар в полза на Севиля.

Скоро след това отново английският съдия застана под светлината на прожекторите, след като отказа да посочи бялата точка в полза Рома, чиито футболисти претендираха за игра с ръка на Фернандо. Сигнал този път от ВАР реферите обаче не последва и така и този момент завърши без отсъждане за дузпа.

В заключителните малко повече от десет минути до гол така и не се стигна, което означаваше, че за трети пореден сезон финалът в Лига Европа приключва при резултат 1:1 в редовното време и сблъсъкът влиза в продължения.

Допълнителните 30 минути преминаха с атаки и към двете врати, а най-близо до попадението бе Крис Смоулинг, чийто удар с глава в 131-ата минута кацна върху напречната греда на Севиля.

Така, и продълженията приключиха при равен резултат, което означаваше, че новият носител на трофея в Лига Европа трябваше да бъде определен след изпълнения на дузпи.

При ударите от бялата точка футболистите от Андалусия бяха безгрешни при първите си три изпълнения, а техният страж Ясин Буни отрази ударите на Джанлука Манчини и Роджър Ибаниес. Тогава зад топката застана Гонсало Монтиел, чийто удар бе отразен от Руи Патрисио, но неправилното позиционирана на португалския вратар наложи пребиването на 11-метровия наказателен удар и този път Монтиел не сбърка, носейки трофея на Севиля.

Успехът за андалусийци означава, че през следващия сезон те отново ще бъдат част и от групите на Шампионската лига, въпреки че отборът ще завърши далеч от топ 4 в крайното класиране на Ла Лига.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево, валежи следобед само на отделни места
Предимно слънчево, валежи следобед само на отделни места
Джокович отново не загуби сет по пътя си към третия кръг на Ролан Гарос
Джокович отново не загуби сет по пътя си към третия кръг на Ролан Гарос