НОВИНИ

СГП поиска имунитета на още един депутат заради дело за търговия с влияние

прокуратурата даде съд двама братя обвинени убийството пастир антон
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 25.04.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д.А., депутат в 49-ото Народно събрание.

Инициалите Д.А. съвпадат с тези на депутата от ДПС Димитър Аврамов, срещу когото има процес за търговия с влияние.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел "Специализиран" към СГП във връзка с внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Д.А. за престъпление по чл.304б, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от НК (търговия с влияние).

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд.

Централната избирателна комисия е обявила с Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г. имената на избраните народни представители в 49-ото Народно събрание, като подсъдимият Д.А. е обявен за избран народен представител. На 12.04.2023 г. подсъдимият Д.А. е положил клетва като народен представител.

С Определение от 20.04.2023 г. СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното производство на основание чл.25, ал.1, т.3 от НПК, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет. Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание съобразно разпоредбата на чл.70 от Конституцията на Република България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Софиянски: Трябва ни авторитетен кандидат за премиер и компромис между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Стефан Софиянски: Трябва ни авторитетен кандидат за премиер и компромис между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Цветан Соколов класира Динамо Москва на финал в Русия
Цветан Соколов класира Динамо Москва на финал в Русия