НОВИНИ

Шок и възмущение в Холивуд след отменената присъдата на бившия продуцент Харви Уайнстийн

шок възмущение холивуд отменената присъдата бившия продуцент харви уайнстийн
bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 26.04.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Шок и възмущение в Холивуд, след като присъдата на бившия филмов продуцент Харви Уайнстийн за сексуални престъпления беше отменена. Съдебното решение отменя присъда от 2020 г. и налага нов процес. Делото срещу Уайнстийн в Ню Йорк беше ключово за движението MeToo, в превод Аз също, което представлява кампания срещу сексуалното насилие. Кампанията се разрасна особено много след като няколко жени обявиха, че са били малтретирани сексуално от могъщия навремето играч в Меката на киното.

Съдебното решение за Харви Уайнстийн е взето с 4 "за" срещу 3 гласа "против". Съдиите са позовават на грешки при предишния процес. По-точно те смятат за недопустимо включването на показания на жени, които не са били част от обвинението.

През февруари 2020 г., 72-годишният носител на Оскар беше признат за виновен за изнасилване на актриса и сексуално посегателство срещу бивша асистентка. Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор. Към това се прибавя и 16 годишна присъда на лосанджелиски съд също за изнасилване. При настъпилия обрат, негов адвокат приветства решението като велик ден за американската правосъдна система.

Артър Айдала, адвокат на Харви Уайнстийн: "Ето колко важен е този случай, такъв, че Америка ще спазва законите на тази страна за всички. Никой не е над закона, но и никой не е под закона."

С възмущение реагираха последователки на движението MeToo и звезди в Холивуд.

Това не е удар за движението, това е предизвикателство на което ще отговорим, коментира основателката на инициативата, проправила пътя на стотици жени да се борят срещу сексуалното насилие на работното място. Обвиненията срещу продуцента на "Криминале " и "Влюбеният Шекспир" започнаха през 2017 г.

Тарана Бърк, основателка на движението MeToo: "Преди почти 7 години, тези смели жени в този случай нарушиха мълчанието си, милиони други намериха сили да излязат напред и да направят същото. Това винаги ще бъде победа. Съдебното решение не променя това."

снимки: БГНЕС

Една от първите, обвинили публично Уайнстийн в сексуално насилие, актрисата Ашли Джъд, също реагира остро:

"Решението е акт на институционално предателство и нашите институции предават оцелелите от мъжко сексуално насилие. И ние трябва да работим в и извън системата, за да започнем да имаме това, което е известно като „институционална смелост".

Ужасена съм! Той е сериен хищник, коментира актрисата Мира Сорвино. Харви Уайнстийн твърди, че е невинен и че сексът е бил винаги по взаимно съгласие. Засега няма насрочена дата за втори процес срещу него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската банкова система е устойчива и може да реагира на кризи - пред БНТ говори Доминик Лабуре
Европейската банкова система е устойчива и може да реагира на кризи - пред БНТ говори Доминик Лабуре
Студенти блокираха достъпа до престижен парижки университет заради войната в Газа
Студенти блокираха достъпа до престижен парижки университет заради войната в Газа