НОВИНИ

Щабът на Ваня Григорова ще оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на София

живо щабът ваня григорова оспорва избора васил терзиев кмет софия
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 06.11.2023
42749
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Щабът на Ваня Григорова ще оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на София.

"Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние - от 3000 до 5000 гласа. Ще бъда първата, която ще поздрави господин Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни.

Данните, ако са истински, показват, че имаме двойно увеличение между първи и втори тур. Действителният ръст вероятно е още по-голям. На първия тур успяхме да се преборим с едната коалиция в сглобката, малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката. Срещу нас беше впрегнат целият властови, финансов, управленски, включително и технически ресурс, с които разполага ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Въпреки това водим в 13 от 24 района на София. Това на практика са всички големи жилищни райони, с изключение на някои части от Младост. Дадохме надежда на много хора за това, че София може да бъде различна и до последно ще се борим за всеки глас, защото за нас всеки софиянец е важен.", заяви Ваня Григорова.

Снимки: Десислава Кулелиева

"За нас изборите не са приключили. В момента проверяваме секция по секция, проверяваме протокол по протокол, броим глас по глас. Подкрепата, която получихме от софиянци ни задължава да направим това. И вече мога да ви кажа, че имаме достатъчно основания, за да оспорим крайния резултат от избора и ще го направим по всички правила. Няма да допуснем да ни бъде открадната победата", заяви Иван Таков, председател на БСП - София.

Благовест Кирилов, който беше заместник министър на електронното управление в едно от служебните правителства на Гълъб Донев, заяви, че според него машините са удостоверени неправомерно.

Той показа снимка на екран от машина за гласуване, публикувана на сайта на министерството на електронното управление, за която се казва, че показва резултатът от приключилото доверено изграждане.

"От страницата на МЕУ е видно, че при края на довереното изграждане и се генерира хешкода. Виждаме снимка от екран на машина, на която е генерирано цялото нещо. Там пише, какъв е хешкодът и че той не може да бъде валидиран. Това значи, че ние не сме сигурни дали това е хешкодът или не и какво се случва", каза Благовест Кирилов.

Той се усъмни и в процедурата на предаване на изборните протоколи. Според него те лесно могат да бъдат подправени.

"Предвид така изнесените данни смятаме, че има достатъчно доказателства да бъдат оспорени резултатите. Само с машини на изборите вчера са гласували близо 200 000 души, които значи, че ако машините не са удостоверени надлежно, имаме един проблем, а с протоколите имаме още един проблем", посочи Кирилов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таня Гатева: Искам да създам отбор, който да играе модерен, бърз и тактически грамотен баскетбол
Таня Гатева: Искам да създам отбор, който да играе модерен, бърз и тактически грамотен баскетбол
МЗ: Е-рецепта не се изисква за антибиотични капки, кремове ампули, приготвяни в аптека
МЗ: Е-рецепта не се изисква за антибиотични капки, кремове ампули, приготвяни в аптека