НОВИНИ

Щастлива развръзка: Д-р Заргар ще продължи работа в болницата в Исперих

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:43, 08.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Щастлива развръзка по казус, които продължаваме да следим. Доктор Абдулах Заргар получи удостоверението си за българско гражданство. През последните осем години иранецът беше управител на болницата в Исперих, която спаси от фалит. Заради липсата на българско гражданство се наложи лекарят да освободи поста си.

В "По света и у нас" ви разказахме първи неговата история. След нашия репортаж здравният министър предложи д-р Заргар да стане български гражданин, а вицепрезидентът издаде указ за това.

Отстраняват директора на болницата в Исперих, защото е чужд гражданин

Д-р Заргар пристига в България през 2004 г., за да специализира ортопедия и травматология във Варна. Влиза с необходимата виза, но на граничния пункт в Малко Търново пропуска да декларира голяма сума пари, която носил в себе си. Това става причина да бъде осъден. След като придобива специалност е заминал за Великобритания, където е работил в голяма болница. През 2012 г. се върнал, за да прибере останалата част от своя багаж и тогава имал разговор с председателя на Общинския съвет в Исперих Гюнай Хюсмен, сега областен управител на Разград.

"И ме помоли, че една болница фалира и никой не иска да ѝ стане управител. Аз доста се колебах. Но после разбрах за какво съм станал лекар. Да помагам! Като видях... хората страдат от едни банални, които един обикновен ортопед може да ги лекува. И на мен ми е дадена една възможност да помагам, това щастие никой не трябва да пропусне", каза д-р Заргар.

През 2015 г. на д-р Заргар е отказано гражданство - най-вероятно заради присъдата за недекларираните пари при пристигането му у нас. Сега хората в Исперих събраха подписка в подкрепа на лекаря.

След репортаж на БНТ: Директорът на болницата в Исперих ще получи българско гражданство

Удостоверението за българско гражданство д-р Заргар получи от правосъдния министър Десислава Ахладова.

Д-р Заргар остава да работи в Исперих и казва, че за него най-важно е да вижда как хората оздравяват и печели уважението им. Казва, че ако му възложат, отново ще управлява болницата.

По темата работиха: Иво Никодимов, Даниела Василева

Снимка: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Петрова бе наградена за най-добра лекоатлетка
Габриела Петрова бе наградена за най-добра лекоатлетка
Студ и сняг сковаха Европа, трафикът е блокиран
Студ и сняг сковаха Европа, трафикът е блокиран