НОВИНИ

40% е ръстът на новозаразени с коронавирус за 2 седмици

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:18, 08.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Заразените с коронавирус у нас се увеличават. За 2 седмици новите случаи са нараснали с около 40%. Приетите в болница са се увеличили с 10 на сто. За момента затягане на мерките не се предвижда. Ваксинацията срещу коронавирус у нас ще бъде ускорена. Това докладваха от Националния оперативен щаб на работно съвещание при премиера.

Само за седмица положителните проби са се увеличили от 4 на 8%.

"Очевидно сме в началната фаза на подем. Идеята е с мерките, които прилагаме този подем да не е е експоненциален, да не е прекалено бърз", каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

За целта, според Кунчев, не трябвало да се взимат емоционални решения, които можело да се окажат неправилни.

"Ако някой е готов да подпише смъртната присъда на още 9000 българи да го направи, но това не трябва да сме ние", каза Кунчев.

Според премиера Бойко Борисов мерките, които се прилагат у нас, са възможно най-либерални.

"Отворихме моловете, отворихме магазините, за да може да се разхождате. Не се събирайте така масово", каза Борисов.

"Хората, които са по-активни и които циркулират по-свободно в моловете и по улиците, те са по-засегнати от коронавируса", каза проф. Асен Балтов - директор на "Пирогов".

Ситуацията може да се подобри, ако броят на ваксинираните се увеличи.

"Само в последната седмица на февруари очакваме 131 000 дози, а в първата на март над 160 000 дози. Това в голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране", смята магистър-фармацевт Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства.

"Колкото повече ваксинирани, толкова намаляваме полето на действие на вируса", допълни главният държавен здравен инспектор.

Премиерът и здравният министър опровергаха появилата се информация, че ще бъде спряно изплащането на бонуса от 1000 лева за медиците на първа линия.

"Държа да подчертая, че средствата са осигурени за работещите в системата", каза здравният министър проф. Ангелов.

Премиерът обясни, че са осигурени пари и за добавка 50 лева за всички пенсионери. Дадени са и милиарди по различните мерки в подкрепа на бизнеса

"Буквално се изваждат всички пари, които има в резерва на държавата. Без да вземем заеми. С най-ниския външен дълг, с минус 3% дефицит", каза премиерът Борисов.

50 милиона лева са заделени за подкрепа на затворените заради епидемията сектори, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
65% от домакинствата в България живеят с доходи под нивото за издръжка
65% от домакинствата в България живеят с доходи под нивото за издръжка
Пропаднала е част от подпорна стена по пътя Кричим - Девин
Пропаднала е част от подпорна стена по пътя Кричим - Девин