Братя Бобокови и бившият заместник-министър на екологията Красимир Живков предадени на съд

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:14, 08.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесмените братя Бобокови и бившият заместник-министър на околната среда и водите от квотата на ГЕРБ Красимир Живков отиват на съд. Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за аферата "боклукгейт".

Заедно с тях на съд отиват още трима - с обвинения за документни престъпления, отново свързани с отпадъци.

Според прокуратурата Атанас Бобоков и Красимир Живков са били ръководители на организирана престъпна група за извършване на престъпления, свързани с незаконно третиране на отпадъци, между които и опасни такива. Атанас Бобоков има и повдигнати обвинения за укриване на данъци в особено големи размери.

По-малкият брат от двамата бизнесмени Пламен Бобоков е бил само член на групата. Самата група се е занимавала с престъпления по служба; лъжливо документиране; управление на отпадъци не по установения ред, както и трансграничен превоз на опасни отпадъци. По делото има още трима обвиняеми, които са подпомагали дейността на групата като са извършвали документни престъпления - т.е. създавали са документи, с които привидно се създава законова форма на дейностите с отпадъците.

По време на разследването на различни места в страната бяха открити загробени над 16 700 тона отпадъци, като над 7700 от тях бяха установени като опасни отпадъци.

Обвинителният акт и материалите по делото са събрани във впечатляващите 546 тома. Голямо е и количеството веществени доказателства, които са предадени в съда. Предстои делото да бъде разпределено на състав от Специализирания наказателен съд, който да насрочи разпоредително заседание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джокович безапелационен в първия си мач на Откритото първенство на Австралия
Джокович безапелационен в първия си мач на Откритото първенство на Австралия
За пример: Жители на Паталеница почистиха сами отпадъците в селото
За пример: Жители на Паталеница почистиха сами отпадъците в селото