НОВИНИ

Братя Бобокови и бившият заместник-министър на екологията Красимир Живков предадени на съд

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:14, 08.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесмените братя Бобокови и бившият заместник-министър на околната среда и водите от квотата на ГЕРБ Красимир Живков отиват на съд. Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за аферата "боклукгейт".

Заедно с тях на съд отиват още трима - с обвинения за документни престъпления, отново свързани с отпадъци.

Според прокуратурата Атанас Бобоков и Красимир Живков са били ръководители на организирана престъпна група за извършване на престъпления, свързани с незаконно третиране на отпадъци, между които и опасни такива. Атанас Бобоков има и повдигнати обвинения за укриване на данъци в особено големи размери.

По-малкият брат от двамата бизнесмени Пламен Бобоков е бил само член на групата. Самата група се е занимавала с престъпления по служба; лъжливо документиране; управление на отпадъци не по установения ред, както и трансграничен превоз на опасни отпадъци. По делото има още трима обвиняеми, които са подпомагали дейността на групата като са извършвали документни престъпления - т.е. създавали са документи, с които привидно се създава законова форма на дейностите с отпадъците.

По време на разследването на различни места в страната бяха открити загробени над 16 700 тона отпадъци, като над 7700 от тях бяха установени като опасни отпадъци.

Обвинителният акт и материалите по делото са събрани във впечатляващите 546 тома. Голямо е и количеството веществени доказателства, които са предадени в съда. Предстои делото да бъде разпределено на състав от Специализирания наказателен съд, който да насрочи разпоредително заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович безапелационен в първия си мач на Откритото първенство на Австралия
Джокович безапелационен в първия си мач на Откритото първенство на Австралия
За пример: Жители на Паталеница почистиха сами отпадъците в селото
За пример: Жители на Паталеница почистиха сами отпадъците в селото