НОВИНИ

Нова функция за един от комунистическите символи на Тирана

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:45, 08.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Един от мрачните символи на комунистическа Албания ще остане в миналото. Сградата в Тирана, където някога е бил мавзолеят на диктатора Енвер Ходжа, ще бъде превърната в младежки център за изкуство и обучения.

В самото сърце на Тирана, непосредствено до сградата на правителството, пирамидата беше неизменна част от образа на албанската столица, напомняща за миналото. Сега комплексът от бетон и стъкло ще бъде трансформиран с поглед към бъдещето - като младежки арт и образователен център. За целта ще бъде напълно преобразен по проект на дизайнерско студио от Ротердам.

Премиерът Еди Рама лично присъства на церемонията, с която започна ремонтът, като показа важността на тази стъпка за албанците.

Построена в памет на диктатор, по-късно - през 1999 година, е натовска база, след падането на комунизма приютява нощни клубове и магазини.

Проектът ѝ е направен от дъщерята на Енвер Ходжа и съпруга ѝ - и двамата архитекти. Построена е през 1988 г. на 17 000 квадратни метра площ, първоначално е мавзолей на Енвер Ходжа, управлявал близо четири десетилетия до 1985 г. - период, в който Албания се превръща в откъсната от света страна.

Албанците сами признават, че няма човек, който да смята пирамидата за хубава. Сега Тирана се стреми да покаже ново лице пред света и преобразяването на този мастодонт от миналото е част от този процес. В архитектурния проект е търсен баланс между запазване на спомен за миналото и устрем към бъдещето. В новия център ще има 18 зали за роботика, IT, програмиране. Част от сградата ще се отава под наем, а средствата ще са за поддържане на новия комплекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина актрисата Гергана Кофарджиева
Почина актрисата Гергана Кофарджиева
Биатлонистите ни са вече в Поклюка за световното първенство
Биатлонистите ни са вече в Поклюка за световното първенство