НОВИНИ

Ще бъдат ли увеличени заплатите на пожарникарите?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 31.01.2022
6821
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Няма отразено повишение на възнагражденията на служителите на Министерството на вътрешните работи в проекта на Бюджета за 2022 година. Според нас е крайно несправедливо, като се има предвид нарастващата инфлация през последните месеци. Това казa инж. Венцислав Станков - президент на Синдиката на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" в "Денят започва".

Лятото е пратено в Министерството на финансите становище с предложение за 20% увеличение на възнагражденията на служителите на МВР.

Друго направление, по което не са съгласни от синдиката в заложената финансова рамка, са средствата за капиталови разходи.

"Не можем да не отчетем факта, че средствата са увеличени със 100%, но сумата е крайно недостатъчна, като се има предвид, че се увеличава от 14 млн. и 900 хил. лева на близо 30 млн. Това за поредна година ще доведе до невъзможност МВР да може да придобива дълготрайни материални активи и да ремонтира такива", изясни той.

През последните години по оперативни програми се закупи много съвременна техника. Проблемът е, че няма достатъчен финансов ресурс за нейната поддръжка, добави Венцислав Станков.

Според него всяка година са необходими около 1 млн. лева за закупуване на защитни облекла и оборудване за пожарникарите и спасителите. Последните години с министрите едва се договарят по 300 000 лева и заради този дефицит на финанси с всяка следваща година проблемите се задълбочават, каза още инж. Венцислав Станков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Димитров: Бавим се, защото РСМ не приема, че имаме обща история
Проф. Димитров: Бавим се, защото РСМ не приема, че имаме обща история
Монако показа убийствена ефективност в атака и продължава за Купата на Франция
Монако показа убийствена ефективност в атака и продължава за Купата на Франция