НОВИНИ

Ще има ли български вариант на закона "Магнитски"?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 27.05.2022
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Изтекъл в медии проект на закон, който да защитава националната сигурност, предизвика смут сред депутатите. В проекта се предвижда да бъде създаден междуведомствен съвет, който да пази държавата от рискове за икономическата и финансовата система и ще бъде ръководен от финансовия министър Асен Василев.

Скандалното в изтеклите текстове е, че предвиждат замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнение на договори, без да има постановена присъда. Вицепремиерът Асен Василев потвърди, че се обсъждат няколко варианта на такъв законопроект, но окончателни текстове още няма .

Информацията, че финансовият министър Асен Василев готви проектозакон, който предвижда да бъдат изготвяни черни списъци, в които да бъдат включени хора и фирми, за които има съмнения, че са корумпирани, разбуни духовете. Повечето го определиха като фашистки. Всички без "Продължаваме промяната" казаха, че няма да подкрепят такъв законопроект.

Проектът веднага придоби известност като българския вариант на закона "Магнитски". Почти всички политически сили в парламента го коментираха, но с уточнението, че не са го виждали.

"Това, което се появи като някакви текстове, не може да бъде подкрепено по никакъв начин от ДБ. Аз разбирам защо се появява сега този пас към медиите, защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по "Магнистки". Искам да се обърна към всички политически сили. Вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата", коментира председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

"По начина, по който беше представен вчера в медиите, е абсолютно неприемлив и няма как да бъде одобрен", заяви Георги Свиленски - председател на ПГ на "БСП за България".

Станислав Балабанов от ИТН сметна законопроекта за "фашистки":

"Ако това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм. Това няма как да бъде подкрепено от нормално мислещите хора", коментира той.

"Този текст няма да види никога бял свят. Противоречи на Конституцията и ако в залата има остатъци от здрав разум, такъв текст никога няма да бъде приет", каза Томислав Днчев - ПГ на ГЕРБ-СДС.

Хамид Хамид от ДПС определи текста като "нереализиран закон на Лаврентий Берия".

"В компилация с трудовете на Химлер и на Гьобелс наистина се е получил един добър труд. Малко повечко ни станаха африканските диктатори, които съветват управляващото мнозинство. Но това е пълзящ фашизъм", добави Хамид.

"Смятам, че ако го направят, това означава че автоматично 6 от 7-те политически партии в парламента трябва да спрат да получават субсидии. И трябва да бъдат забранени", коментира Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

По-късно председателят на парламента Никола Минчев успокои, че няма внесен такъв проект в Народното събрание.

"Доколкото разбрах това е работен проект, не знам как е изтекъл. Преди да е във финален вариант, има много време. Рано е да обсъждаме конкретна законодателна инициатива", каза той.

Повече информация по темата дойде от Министерския съвет. Вицепремиерът Асен Василев обясни, че работна група с представители от различни ведомства действително подготвя законопроект. Напомни, че когато излезе първият списък "Магнитски", са установили дупка в българското законодателство.

"Държавата нямаше как да защити държавните институции и държавните фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази празнота да бъде запълнена", заяви Василев.

Той каза, че в правосъдното министерство са обсъждани няколко варианта на законопроекта, а финансовото министерство е дало технически бележки. Уточни, че все още няма окончателен вариант на текстовете и когато те са готови, ще бъдат представени за обществено обсъждане. Увери, че текстовете, изтекли в медиите, не са окончателни.

"Това, което е публикувано, въобще не е пускано за обществено обсъждане, нито е прието като какъвто и да е текст, който да излезе от групата и да тръгне по този процес на законодателна инициатива", уточни Асен Василев.

Според заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев изтеклата информация в медиите се различава от текстовете, които те обсъждат .

"Това не е законопроектът, който беше публикуван в медиите и ние не можем да застанем зад публикувания законопроект, защото според нас той противоречи на Конституцията, на европейското законодателство, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи", заяви Ганчев.

Ганчев уточни, че все още няма окончателен вариант на проектозакона. Работната група продължава своята работа и когато е готова, ще го обяви за обществено обсъждане .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът "Царевна" все още не може да напусне Мариупол
Корабът "Царевна" все още не може да напусне Мариупол
18 месеца са нужни за техническото приемане на еврото на 1 януари 2024 г.
18 месеца са нужни за техническото приемане на еврото на 1 януари 2024 г.