НОВИНИ

18 месеца са нужни за техническото приемане на еврото на 1 януари 2024 г.

Николай Минков
от Николай Минков
18:08, 27.05.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството прие Оперативния план за въвеждане на еврото. Той предвижда преминаването към единната валута на 1 януари 2024 г. Решението тази точка да влезе в днешния дневен ред на Министерския съвет изненада коалиционните партньори. От "Има такъв народ" и БСП обясниха, че първо трябва да бъде обсъден анализът, който трябва да подготвят БНБ и финансовото министерство. На база на този анализ ще бъде взето решението на приемане на еврото

Финансовият министър Асен Василев обясни, че само техническата част по въвеждането на еврото отнема близо 18 месеца, поради което не може да се отлага и приемането на оперативния план, който днес беше гласуван от правителството.

Въпреки че не фигурираше в дневния ред за правителственото заседание, оперативният план за въвеждане на еврото беше обсъден от кабинета.

Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие напред, каза премиерът Кирил Петков.

Финансовият министър обясни, че оперативният план дава ясни срокове и задачи към институциите - как ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, как ще работят агенциите, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото и акцентира върху някои детайли.

За защита на потребителите е предвидено 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирнето за повишаване на цените.

Курсът ще бъде фиксиран към текущия, когато стане приемане на еврото, обясни Василев.

Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в евро и лева, в рамките на 1 месец само, за да не се натоварват търговците с това да имат двойна каса в по-дълго време и да трябва да държат наличности и в двете валути.

Изненадващото вкарването на плана в дневния ред на днешното заседание на правителството създаде напрежение в коалицията.

От "Има такъв народ" припомниха, че в коалиционното споразумение изрично е записано как ще бъде въведено еврото, като първо експертите то БНБ и Министерството на финансите трябва да се произнесат.

Ясно е, че преди да има един такъв подробен анализ така както е записано в коалиционното споразумение не би трябвало да се приема техническия оперативен план. Защото аргументите на колегите от останалите коалиционни партньори бяха, че този план е технически оперативен. Преди да бъде приет технически оперативен план трябва да се изясни стратегическата цел, каза Любомир Каримански - председател на бюджетната комисия, ПГ на ИТН.

От левицата имаха сходна позиция.

Решението кога да влезем в еврозоната ще бъде след детайлен доклад на БНБ и на Министерство на финансите, каза Румен Гечев - ПГ на "БСП за България".

От "Демократична България" останаха изненадани от реакцията на "Има такъв народ" и БСП.

За нас е изненада, че за някои от коалиционните партньори тази дата не е удачна. Бяхме там и с господин Каримански и с всички останали колеги от партиите в коалицията и точно това говорихме, че се стремим към дата 1 януари 2024 година, каза Иво Мирчев - ПГ на "Демократична България".

Финансовият министър обясни, че оперативният план не противоречи на записаното в коалиционното споразумение, а сроковете ни притискат.

Така че няма и много време да приемаме оперативната работа. Това, че ние сме технически готови, има редица законопроекти, които трябва да бъдат променени.

Василев допълни, че Планът за въвеждане на еврото е публичен от юли миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли български вариант на закона "Магнитски"?
Ще има ли български вариант на закона "Магнитски"?
Мартин Чой най-бърз в свободните тренировки преди Гран При България
Мартин Чой най-бърз в свободните тренировки преди Гран При България