НОВИНИ

Затлъстяването - световната пандемия, за която се говори твърде тихо

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 27.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Общество
Слушай новината

За нехаресването, свързано с проблемите с теглото, говори редакторката на "България в 60 минути" Десислава Христозова в своята първа книга "Тихо! За това не се говори". Представянето ѝ беше на 25 май.

Десислава Христозова е толкова силна, колкото нейното признание, че не харесва образа в огледалото. И то под формата на книга, в която казва всичко, за което не се говори. Започнатото като опит за избавяне от страховете, днес е кауза, посветена на хората с наднормено тегло като нея.

"Независимо дали имаш 5 килограма или 50 килограма отгоре върху твоето тяло и те са излишни, това е излишно тегло. Те са не само физическо тегло, но и емоционално тегло върху твоето тяло", сподели Десислава Христозова.

"Всеки иска да бъде приет от обществото. Всеки от нас иска да бъде харесван. Когато ти самият виждаш нещо, което не харесваш в огледалото, знаеш, че и обществото не го харесва. Не харесваш твоята воля. Защото много често ние, дебелите хора, знаем какво трябва да направим, но не го правим. Проваляме се постоянно, а никой не харесва хората, които се провалят постоянно", коментира още тя.

Въпреки всички неуспешни опити, Деси не се отказва от битката с кантара. Не само заради самата себе си, но и заради всички останали, които пренебрегват проблема със затлъстяването.

"Моята битка с килограмите продължава. Както е видимо, аз не съм отслабнала, но се надявам някой ден да успея. Но пък битката с емоционалните състояния е вече към своя край и към своя успех. Странно е, че на мен успя да ми помогне колега и приятел, който впоследствие стана и редактор на моята книга – Мира Добрева, която много деликатно в разговори през годините ме разпитваше, говореше, и тя успя да го извади от мен и лека-полека започна да ми олеква. Много е важно да започне да ти олеква емоционално, за да започнеш да решаваш и телесния си проблем", сподели Десислава Христозова.

Наред със суетата, затлъстяването е свързано и други неудобства, за които хората с нормално тегло дори не се досещат – изхабяването на много повече обувки, например.

"Затлъстяването уврежда редица органи. Смята се, че се свързва с повече от 200 - 300 придружаващи състояния в нашия организъм. Има степени на затлъстяването. То абсолютно отговаря на всички останали хронични заболявания, които сме приели в медицината", коментира още Д-р Мария Николова, специалист по Хранене и диететика.

Година след като Би Би Си снима филм за Деси, книгата ѝ "Тихо! Затова не се говори" вече е факт. Представянето събра приятели и съмишленици с пожелание към авторката да се оглежда в техните очи. Там ще види образа, за който мечтае.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша склони на реформа, за да получи евросредства
Полша склони на реформа, за да получи евросредства
Ани Вангелова е финалистка на двойки на турнир по тенис в Гърция
Ани Вангелова е финалистка на двойки на турнир по тенис в Гърция