Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Близо 40% увеличение в цената на парното предвижда КЕВР от 1 юли

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
15:28, 27.05.2022 (обновена)
Чете се за: 07:57 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага от 1 юли цената на парното за битовите потребители да нарасне средно с 39%, а тази на тока - със средно 3.3%.

Регулаторът не прие аргументите на някои топлофикации, които настояваха за рекордно поскъпване, достигащо до 330 на сто.

КЕВР предвижда двуцифрен ръст при топлинната енергия.

В трите най-големи града в страната увеличението варира така:

  • 23% в Пловдив
  • 30% във Варна
  • София - ако плащате 100 лв, сметката може да нарастне до 139 лв.

Все пак, цените са четири пъти по-ниски от средната стойност на тези, които поискаха дружествата заради високите цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии.

Ръстът в Разград надхвърля 50%, следвани от Плевен, Велико Търново и Бургас.

Но тези повишения биха станали факт, ако се примат на открито заседание на КЕВР, което според днешното съобщение на регулатора ще бъде на на 1 юли 2022г.

При цената на тока повишенията не са толкова драстични.

Най-малко е повишението при клиентите в Западна България - близо 2.5% Най-голям ще бъде ръстът за потребителите на Енерго-про - над 4.5%, а тези на ЕВН с около 1% по-малко.

Повишените разходи за пренос на електричество са неутрализирирани от открити резерви, затова предложените повишения също са по-малки от очакваното. От Комисията изтъкват, че така са защитили българските потребители от шоковите поскъпвания до 45% в други части на Европа.

Измененията в цените вижте ТУК

Ето и пълният текст с мотивите на КЕВР:

Комисията за енергийно регулиране (КЕВР) предвижда от 1 юли цените на топлинната енергия за битови нужди да нарастнат средно с 39,26 % за цялата страна. Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел, за всяко от дружествата Комисията изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2022-30.06.2023 г.

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД цената ще бъде в размер на 136,82 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 38,93%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв./MWh, при сегашна цена 99,55 лв./MWh, което е изменение с 23,26%. Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 30,66 % и става 128,43 лв./MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh. Това на практика означава, че потребител в София със сметка от 100 лв. за отопление на парно ще заплаща близо 139 лв. през новия отоплителен сезон 2022/2023г.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени.

За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. Така например за „Топлофикация София“ природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, при „Топлофикация Плевен“ – този дял е 85,52%, за „Топлофикация Враца“ – 83,08%, за „Топлофикация Перник“ – 81,68%. Сходна е ситуацията и с останалите дружества, където природният газ и въглеродните емисии също са определящи фактори за формиране на крайната цена – от 64,36% до 79,34%.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четикрикратно- от 45 лв./МВч до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв. Само за „Топлофикация София“ натрупания дефицит през изминалия период е в размер на около 350 млн. лв.

Независимо от тези обективни фактори, които обосновават и исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%, Комисията намери регулаторни механизми за покриване на част от разходите на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийна система, който досега служеше за компенсации на производителите на зелена енергия - от вятър, вода и слънце.

Допълнително, след извършени анализи, Комисията коригира редица ценообразуващи елементи на дружествата, върху които регулаторът може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия.

По отношение на „Топлофикация София“ Комисията намали двойно технологичните разходи на топлинна енергия за преноса - от 947 963 MWh на 457 963 MWh, или с 490 000 MWh. С тази корекция цената за потребителите на топлинната енергия реално се намалява от 155,02 лв./MWh на 136,82 лв./MWh. В резултат на това вместо да бъде увеличена с 57,41% цената за столичните абонати се предвижда да нарасне с близо 20% по-малко - с 38,93%.

Комисията очаква допълнителен положителен ефект върху цените на битовите потребители в резултат на обявените от правителството мерки, свързани с намаляването от 1 юли 2022 г. на ДДС за цените на електроенергията, топлинната енергия и природния газ - от 20% на 9%. Предвижданото премахване на акциза също ще има положително влияние върху цените на електрическата и топлинната енергия.

Предложението на Комисията за цени на електроенергията предстои да бъдат разгледано на открито заседание и обществено обсъждане и окончателно приети на 1 Юли 2022г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Групата на България на Европейското по баскетбол за момчета до 16 години остана с пет отбора
Групата на България на Европейското по баскетбол за момчета до 16 години остана с пет отбора
Заловиха каналджии с незаконни имигранти в Елхово
Заловиха каналджии с незаконни имигранти в Елхово