НОВИНИ

Затвориха пътя към Дуранкулак заради предложението да се закрие Районният съд в Каварна

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 27.05.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на общините Шабла и Каварна затвориха за кратко тази сутрин главния път към граничния пункт Дуранкулак в знак на протест. Недоволството на местните жители е продиктувано от решението на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да закрие Районен съд Каварна и да го слее с този в Балчик. Така на практика се ограничава достъпът им до съдебни услуги.

С пресичане на последната пешеходна пътека на изхода от България, протестиращите спряха движението по международния път, за да изразят възмущението си от закриването на районното съдилище, което ги обслужва.

Адвокатската колегия в Добрич и Общинските съвети на Каварна и Шабла са приели декларации срещу решението.

Сливането на съдилищата касае работата на всички институции, свързани с опазването на границата. Справка в официалния регистър показва, че за м.г. делата в Каварна, където работят трима съдии средномесечно са 35, а в Балчик – 32. Сделките пък са много повече.

Местният парламент на Шабла е приел декларация и срещу преобразуването на Районното полицейско управление в участък още през февруари, но и до днес нямат отговор от вътрешното министерство. А през лятото, населението на общината нараства тройно.

До 30 юни е срокът, в който трябва да се проведе обществено обсъждане преди окончателното решение за закриване на Каварненския районен съд.

Вижте повече подробности в репортажа на Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 загатна, че Любослав Пенев поема тима (Видео)
ЦСКА 1948 загатна, че Любослав Пенев поема тима (Видео)
СЕМ обяви кандидатите за генерален директор на БНТ
СЕМ обяви кандидатите за генерален директор на БНТ