НОВИНИ

Ще има ли паметник на дядо Добри в София?

Има изготвен макет, но не и решение къде да бъде поставен

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
12:15, 27.12.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Добрите дела на дядо Добри оставят трайна следа. Ще има ли скоро негов паметник в София? Преди пет години започва работата по макета. Има изготвен проект за поставянето му, но все още се търси подходящото място. Макетът се пази в училището по каменоделство в село Кунино.

Дядо Добри е човекът, дарил хиляди левове на няколко храма в столицата. Един от най-големите дарители на храм-паметник " Св. Александър Невски". Служителите на храма винаги ще помнят дядо Добри и неговите добрини.

"Хората минаваха през него като през наистина праведник. Не като свещеник, а просто като много праведен човек. Това за всичките тези хора той е направил нещо. Сиреч да се докоснат до тази праведност, която ние си мислим, че сме изгубили в нашия модерен свят, но всъщност виждаме, че има вариант да има", каза протойерей Антоний Милушев.

Светецът от Байлово ни напусна през 2018 година. В негова чест сдружение "Азбукари" разработват проект с училището по каменоделство в село Кунино за изграждането на паметник на дядо Добри.

"За нас е много важно да поставим този паметник, защото инициативата започна 2018 година и децата, които очакваха с нетърпение да го направят, вече завършиха училище, но идват следващите и те също задават въпроса "Кога?", коментира Цвета Кирилова, председател на сдружение "Азбукари".

Сдружението предлага паметникът да се постави в парка на квартал "Гео Милев" в близост до храм "Света Троица". Миналата година към община "Слатина" е пусната молба за обществено обсъждане.

"Дядо Добри по никакъв начин, при цялото ми уважение към него, но той по никакъв начин не се свързва с район "Слатина". По никакъв начин не е извършвал дейност тук. Своята праведна дейност той всъщност е правил само в центъра на София. Това е и един от мотивите на гражданите, които са изказали отрицателно становище по въпроса за разполагането на паметника в парка "Гео Милев", посочи Георги Илиев, кмет на община "Слатина".

"Честно да си призная, замислям се кой има против поставянето на този паметник и кой всъщност работи срещу доброто", каза Цвета Кирилова.

Въпреки че поставянето на паметника е все още под въпрос, макетът е готов.

"Първо две макетчета направих. Едното беше права фигура, другото седнала фигура. Избрахме седналата и започнахме някъде мисля, че беше февруари месец 2019 и за юли месец вече беше облят в гипс", посочи Красимир Митов, скулптор.

Въпреки добрите дела на Дядо Добри, все още не е ясно дали паметникът му някога ще бъде поставен в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мениджърът на Манчестър Юнайтед: В паузата казах на момчетата да продължават да вярват
Мениджърът на Манчестър Юнайтед: В паузата казах на момчетата да продължават да вярват
Тройно увеличение на цената за нощувка в хотелите в Париж в навечерието на Олимпийските игри
Тройно увеличение на цената за нощувка в хотелите в Париж в навечерието на Олимпийските игри